Recunoscut pe întreg globul pentru descoperirea ADN-ului, motiv pentru care a primit şi premiul Nobel, James Watson a ajuns la vârsta de 89 de ani, însă continuă să fie blamat de către majoritatea celor care l-au cunoscut, din cauza aroganței pe care o posedă. Remarcile sale despre oamenii grași sau despre femeile urâte l-au adus în atenția publicațiilor americane. Acesta spunea că un om gras nu va avea șanse să fie angajat şi că ar trebui ca frumusețea să fie creată genetic, pentru ca femeile urâte să nu mai existe.

James Watson s-a născut în anul 1928, la Chicago, în statul Illinois, dintr-o familie intelectuală, dar care nu avea o situație financiară tocmai grozavă. Pasiunea pentru ereditate i-o insuflă ambii săi părinți, mama acestuia luându-l pe fiul său chiar şi la dezbateri pe această temă, la locul său de muncă, aceasta fiind politician. În copilărie apare la o emisiune de radio la care erau prezenți copii cu talente excepționale. Își petrece o foarte mare perioadă din viață aproape de părinții săi, chiar şi studiile universitare făcându-le în Chicago.

James Watson, ADN.
Sursă foto: biography.com

În anul 1943 primește o bursă din partea Facultății de Zoologie din cadrul Universității din Chicago, trei ani mai târziu devenind licențiat în zoologie. Deşi nu se considera un savant, Watson a ajuns foarte rapid înconjurat de savanți, alături de care avea să desfășoare cercetări pentru a afla care este structura ADN-ului. În anul 1950 părăsește continentul american şi se îndreaptă către Danemarca, pentru o bursă primită din partea National Research Council, în oraşul Copenhaga. În următorul an ia parte la o conferință a lui Maurice Wilkins, în urma căreia intuiește pentru prima oară faptul că genele de ADN pot cristaliza.

Pentru a-şi desăvârșii cunoștințele, Watson ajunge la Laboratorul Cavendish din Londra, acolo unde îl va întâlni pe Francis Crick. În scurt timp au ajuns să colaboreze îndeaproape, la foarte puțin timp de la începerea colaborării reușind să descopere structura ADN. Pe atunci, Watson avea doar douăzeci şi trei de ani, ceea ce face ca reușita sa să fie cu mult mai măreață. Destinele celor doi s-au despărțit, Watson luând calea Americii, iar Crick pe cea a Marei Britanii. Watson, spre deosebire de Crick, nu a mai reuşit să desfășoare foarte multe cercetării, fiind mai degrabă mulțumit cu ceea ce realizase.

Sursă foto: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
Jean-Paul Sartre şi refuzul său de a primi premiul Nobel