Distincția supremă, premiul Nobel, acordat anual şi în domeniul literatură, încă din anul 1901, avea să fie refuzat de scriitorul şi filosoful francez Jean-Paul Sartre, în anul 1964. Data de 22 octombrie 2017 consemnează trecerea a 53 de ani de la acordarea premiului Nobel francezului Sartre, „pentru opera sa, care prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre.”

Deşi a ținut să refuze premiul, încă dinaintea organizării votului, fiind informat de faptul că va fi prezent pe lista nominalizaților, scrisoarea trimisă de către francez nu a fost deschisă la timp, astfel că votul a avut loc, iar Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel.

Acesta a revenit cu o nouă scrisoare, în care menționa şi motivele pentru care nu va ridica premiul academiei, mulțumindu-le totodată, declarându-se onorat. Sartre a refuzat premiul, considerând că scriitorul nu trebuie să devină o instituție, el personal preferând să continue să se semneze simplu, Jean-Paul Sartre, şi nu Jean-Paul Sartre, câștigător al premiului Nobel în literatură.

Jean-Paul Sartre (mijloc) și Simone de Beauvoir (stânga), alături de Che Guevara (dreapta) în Cuba, anul 1960.

Jean-Paul Sartre (mijloc) și Simone de Beauvoir (stânga), alături de Che Guevara (dreapta) în Cuba, anul 1960. Sursă foto: wikipedia.org

Simpatizant al comunismului şi al marxismului, Sartre şi-a pierdut o mare majoritate a prietenilor din cauza ideologiei de stânga pe care o susținea. Sartre a fost sub supravegherea atentă a poliție franceze, vreme de mai bine de trei ani, până în anul 1967.

După mai bine de zece ani în care s-a confruntat cu mari probleme de sănătate, aproape orb, Jean-Paul Sartre se stinge din viață la vârsta de 74 de ani, în anul 1980, cauza decesului fiind o embolie pulmonară.

Mai bine de zece mii de persoane s-au adunat în Paris, în ziua în care scriitorul a fost înmormântat. Cortegiul funerar ce l-a condus la cimitirul Montparnasse din Paris, a fost însoțit de aproape 50.000 de oameni.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre câstigători al premiului Nobel
○ Róbert Bárány: câștigător al premiului Nobel în timp ce era prizonier de război


Profilul autorului Mihai Teodorescu

Pasionat de bucătarie, medicină și fotografie. Încerc să îmbin pasiunile mele și să promovez, prin scris, lucrurile pozitive din societatea noastră.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *