Distincția supremă, premiul Nobel, acordat anual şi în domeniul literatură, încă din anul 1901, avea să fie refuzat de scriitorul şi filosoful francez Jean-Paul Sartre, în anul 1964. Data de 22 octombrie 2017 consemnează trecerea a 53 de ani de la acordarea premiului Nobel francezului Sartre, “pentru opera sa, care prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre.”

Deşi a ținut să refuze premiul, încă dinaintea organizării votului, fiind informat de faptul că va fi prezent pe lista nominalizaților, scrisoarea trimisă de către francez nu a fost deschisă la timp, astfel că votul a avut loc, iar Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel.

Acesta a revenit cu o nouă scrisoare, în care menționa şi motivele pentru care nu va ridica premiul academiei, mulțumindu-le totodată, declarându-se onorat. Sartre a refuzat premiul, considerând că scriitorul nu trebuie să devină o instituție, el personal preferând să continue să se semneze simplu, Jean-Paul Sartre, şi nu Jean-Paul Sartre, câștigător al premiului Nobel în literatură.

Jean-Paul Sartre (mijloc) și Simone de Beauvoir (stânga), alături de Che Guevara (dreapta) în Cuba, anul 1960.
Jean-Paul Sartre (mijloc) și Simone de Beauvoir (stânga), alături de Che Guevara (dreapta) în Cuba, anul 1960. Sursă foto: wikipedia.org

Simpatizant al comunismului şi al marxismului, Sartre şi-a pierdut o mare majoritate a prietenilor din cauza ideologiei de stânga pe care o susținea. Sartre a fost sub supravegherea atentă a poliție franceze, vreme de mai bine de trei ani, până în anul 1967.

După mai bine de zece ani în care s-a confruntat cu mari probleme de sănătate, aproape orb, Jean-Paul Sartre se stinge din viață la vârsta de 74 de ani, în anul 1980, cauza decesului fiind o embolie pulmonară.

Mai bine de zece mii de persoane s-au adunat în Paris, în ziua în care scriitorul a fost înmormântat. Cortegiul funerar ce l-a condus la cimitirul Montparnasse din Paris, a fost însoțit de aproape 50.000 de oameni.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole despre câstigători al premiului Nobel
○ Róbert Bárány: câștigător al premiului Nobel în timp ce era prizonier de război