O mare parte din muzica lui Johann Sebastian Bach este structurata in conformitate cu principiile numerologiei si a legilor muzicale abstracte.

Un lucru ce nu pare absolut deloc iesit din comun, daca e sa tinem cont de rolul numerologiei in compozitiile multor altor compozitori, printre care Robert Schumann sau Schoenberg.

Cu toate acestea, se pare ca Bach avea o obsesie atunci cand venea vorba de numarul 14, asociand acest numar chiar si cu numele sau, suma valorii numerice a literelor din numele sau de familie fiind egala cu numarul 14.

Nu doar chestiunea legata de aceasta obsesie pentru numere atrage atentia atunci cand vine vorba de Johann Sebastian Bach.

Compozitorul se poate lauda cu un record personal in materie de compozitii, dar nu doar atat. Bach a avut de-a lungul vietii sale doar doua sotii, dar un numar impresionant de copii.

Mai exact, douazeci.

Sapte dintre acestia, cu prima sa sotie, Maria Barbara, iar treisprezece cu cea de a doua sotie, Anna Magdalena Wilcke.

Surprinzator sau nu, cinci dintre copiii sai au ajuns muzicieni de renume mondial, genii incontestabile. Din nou, surprinzator sau nu, toti fii acestuia aveau o inclinatie catre instrumentele cu clape, la fel ca si tatal lor.

→ Aboneaza-te la newsletter pentru a primi articolele saptamanii pe e-mail!

Un aspect important, cand vine vorba de cei cinci fii ai sai cu inclinatii muzicale, este acela ca trei dintre acestia, Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach si Johann Gottfried Bernhard Bach sunt cu prima sa sotie.

Astfel, din cei patru copii care au trecut de varsta maturitatii (ceilalti trei ai acestuia cu prima sa sotie decedand in primul an de viata), trei au ajuns compozitori de renume mondial.

O alta controversa, atunci cand vorbim despre prima sa sotie.

Exista scrieri care ar afirma faptul ca intre Bach si Maria ar fi existat grad de rudenie.

Mai exact, acestia ar fi fost verisori de gradul al doilea.

Johann Sebastian Bach ramane cu siguranta cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, trei dintre compozitiile acestuia figurand intr-un clasament al celor mai sublime zece capodopere ale muzicii clasice.

S-a stins din viata pe 28 iulie 1750, dupa o perioada lunga de timp in care diabetul de care suferea l-a stors de puteri.

In putine randuri putem vorbi despre o iesire din scena care sa lase atat de multe lucruri pozitive in urma.

O sumedenie de compozitii exceptionale, dar si patru copii ce aveau sa ii calce pe urme.

Sursa foto: wikipedia.org


Citeste si alte articole despre istorie
○ Moulai Ismail Ibn Sharif, barbatul cu o mie de copii
○ George Constantinescu, somitate a ingineriei