Pe data de 22 Decembrie 1989, în jurul orei 12:00, dictatorul Nicolae Ceauşescu, șeful de stat al Republicii Socialiste România, își aştepta elicopterul cu care avea să fugă din țară. După lupte de stradă sângeroase, în urma cărora peste o mie de civili şi-au pierdut viața, după ani de zile în care libertatea şi drepturile fundamentale le-au fost încălcate, oamenii de rând reușeau să doboare un sistem dictatorial condus de soții Ceauşescu. Deşi sperau că vor putea să rămână la cârma țării, soții Ceauşescu se văd obligați să părăsească Bucureștiul.

Armata şi Securitatea îi abandonaseră, iar furia oamenilor era departe de a se domoli. În jurul orei 12:07, elicopterul decolează şi se îndreaptă către Târgovişte. Odată cu fuga lui Ceauşescu, oamenii începeau să spere şi aveau curajul să pronunțe răspicat cuvintele democrație şi libertate. O libertate pe care Nicolae Ceauşescu, împreună cu toți cei care îl urmau, o suprimaseră prin politica dictatorială impusă vreme de mai bine de două decenii.

Românii aveau certitudinea că vor avea un trai mai bun şi speranța că vocea lor, a poporului, va continua să fie auzită. Libertatea le era redată, însă formele pe care această libertate avea să o ia nu sunt cele pe care probabil şi le-ar fi dorit. Deşi comunismul a căzut, aşa cum oamenii au cerut în stradă, democrația şi libertățile nu erau redate pentru totdeauna.

Dacian Cioloş, fostul prim-ministru al României, persoana de care se leagă speranțele multor români, nota ieri dimineață: “Comunismul și gustul dictaturii nu au murit în decembrie 1989. Au supraviețuit în toți acești ani, hrănindu-se din comoditatea, indiferența și tăcerea noastră. Vor continua să existe atât timp cât vom sta cu fruntea plecată, acceptând să fim conduși prin impostură și minciună. Nu există mod mai onorabil de a cinsti sacrificiul celor care au murit în 1989 decât acesta: asumarea și apărarea libertății și democrației, în fiecare zi, în fiecare ceas. Aceasta este esența naturii noastre interioare, este datoria fiecăreia și fiecăruia dintre noi, a celor care am trăit în dictatură și comunism, a celor care am sperat, am muncit și muncim pentru o Românie mai bună, a celor care ne-am născut în democrație și libertate.”

Sursă imagine principală: freenode.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ Mineriada din 1991: 26 de ani de la momentul în care minerii au ajuns în Bucureşti
○ 30 de ani trecuți de la Revolta din Braşov