Maramureş: județul în care tradițiile continuă să existe

Maramureş: județul în care tradițiile continuă să existe

În zona de nord a țării, chiar la granița cu Ucraina se află Maramureş, județul în care tradițiile nu vor muri niciodată. Iubit de toți cei care ştiu să aprecieze natura, Maramureş este un adevărat colț de rai şi ar trebui să reprezinte un punct de reper important în turismul din România. Aproape un sfert dintre ariile naturale din Maramureş sunt protejate prin lege, însă acest lucru nu îi oprește pe oameni să defrișeze ilegal. În ciuda faptului că Maramureş înseamnă natură, pentru unele persoane acest lucru nu are importanță. Natura, cea care ne asigură oxigenul, fără de care nu putem supraviețui, este pusă pe planul secund de interesele meschine ale unor directori de companii internaționale.

Maramureş abundă în atracții turistice, poate cele mai importante fiind cele opt biserici de lemn, cu diverse arhitecturi, din perioade diferite, incluse de către UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial. România are foarte puține monumente sau locuri incluse pe această listă, motiv pentru care, în mod normal, această zonă ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a interesului celor responsabili cu dezvoltarea durabilă. Biserica de lemn din Ieud Deal este cel mai vechi lăcaș de cult din Maramureş, construcția sa finalizându-se în anul 1364. Din punct de vedere al arhitecturii, acest lăcaş de cult este unic în lume, la fel ca şi alte trei dintre lăcașele de cult din Maramureş.

Picturile găsite în bisericile de lemn din județ sunt absolut fabuloase, întregul ansamblu de picturi de mural fiind realizate de importanți pictori români, dar nu numai. Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Josani a făcut obiectul unui proces intentat de către Parohia Română Unită Budești unei alte parohii, Parohia Ortodoxă Română, ajungându-se într-un final la procedura executării silite şi cedarea lăcașului Parohiei Budești. Din punct de vedere al numărului de turiști, Mănăstirea Bârsana şi Mănăstirea din Săpânța sunt cele mai căutate.

Manastirea Barsana, Maramures.
Mănăstirea Bârsana. Sursă foto: descoperalocuri.ro

La capitolul arii naturale protejate trebuie menționat celebrul Parc Național din Munții Rodnei, care nu este situat în întregime pe teritoriul județului Maramureş, ci se continuă în județul Bistrița-Năsăud. Lângă acest parc natural, ce se întinde pe o suprafață de peste 40.000 hectare, se află o altă arie protejată, Parcul Natural Munții Maramureșului, de aproape patru ori mai mare. Acest obiectiv turistic este situat în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, în zona de nord-est a județului, cel mai apropiat oraș fiind Borșa. În Borşa turismul pare să funcționeze la limitele sale maxime, ținând cont de posibilitățile financiare. Implicarea autorităților locale pare să existe, la începutul anului trecut fiind inaugurată o nouă pârtie.

De asemenea, în primele zile ale acestui an, primarul oraşului a anunțat faptul că urmează să fie depus un proiect la Ministerul Turismului, pentru construirea unei noi pârtii, care ar urma să fie cea mai mare de pe teritoriul României, şi la fel de dotată ca cele din Austria. Cazarea în apropiere de Borşa nu costă extrem de mult, pentru trei nopți de cazare urmând să scoateți din buzunar aproximativ 400-500 de lei. Sunt puține variantele de cazare la mai puțin de doi kilometri de centrul oraşului, iar prețul în acele locații este ceva mai mare.La doar 22 de kilometri de Borşa se află oraşul Vișeu de Sus, un loc ce nu arată neapărat fabulos, dar din care pleacă zilnic Mocănița, trenul pe aburi care încă continuă să circule pe un traseu bine stabilit. Trenul străbate Parcul Natural Maramureş, astfel că un traseu dus-întors ne va fi de ajuns pentru a vedea porțiunile întinse din parc. Faptul că putem achiziționa bilete pentru Mocăniță şi prin intermediul serviciilor online, este un lucru de foarte bun augur. Cu toate acestea, investiții suplimentare în oraşul Vișeu de Sus ar putea face ca numărul turiștilor să crească.

Mocanita Maramures.
Sursă foto: mocanita.ro

Odată reveniți la Vișeu de Sus, ne putem îndrepta către un alt oraş în care se găsesc câteva atracții turistice, Sighetul Marmației. Aproape toate construcțiile importante din acest oraş datează încă din secolul al XIX-lea, păstrând viu spiritul acelor vremuri şi oferind o senzație de întoarcere în timp. Foarte aproape de Sighet se află celebrul cimitir din Săpânța, unic pe glob pentru crucile sale din lemn, pe care sunt scrise mesaje fericite, ce sfidează moartea. Tot în Sighet se găsește şi închisoarea în care comuniștii au recurs la exterminarea oamenilor de elită din România. I.C.(Dinu) Brătianu, Iuliu Maniu şi Gheorghe Vasiliu sunt doar trei dintre cei care au fost închiși în Închisoarea Sighet.

Pasul Prislop, trecătoarea cea mai înaltă din Carpații Orientali, se află de asemenea pe teritoriul județului Maramureş. Situat la o altitudine de 1416 metri, Pasul Prislop oferă o liniște greu de găsit în România, dar şi imagini absolut incredibile.

Sursă foto: Wikimedia


Citește și alte articole despre turism
Vrancea: județul în care se găsesc unele dintre cele mai frumoase atracții turistice de pe teritoriul României


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *