Aflaţi în Polonia, într-un tur ce va dura cinci zile, prinţul William și soţia sa, ducesa Kate, și-au făcut timp pentru o vizită în locul în care și-au pierdut viaţa mai bine de 25.000 de oameni, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cum nimic nu este întâmplător, membrii familiei regale au fost intâmpinaţi de doi supravieţuitori ai lagărului, acum în vârstă de 87 de ani.

Manfred Goldberg și Zigi Shipper sunt doi dintre supravieţuitorii Holocaustului ce au acum ocazia să revadă locurile în care și-au pierdut familia, dar din care s-au salvat.

Povestea în lagăr a celor doi începe în anul 1944, pe când aveau doar 14 ani. Spre norocul lor, deși erau doar niște copii, au fost puși de către naziști să lucreze la liniile de cale ferată. Dovedindu-se utili, Manfred și Zigi au fost lăsaţi în viaţă de către naziști.

Atât Manfred cât și Zigi s-au stabilit în Marea Britanie, acolo unde locuiesc în prezent, alături de familiile lor, astfel că, probabil alegerea acestora ca însoţitori ai familiei regale nu este întâmplătoare.

Manfred recunoștea în presa britanică faptul că această vizită în lagăr este prima de acest fel a sa, abia acum fiind pregătit să înfrunte trecutul. Vizita cuplului regal nu poate decât să producă efecte pozitive, fiind necesară o reamintire a tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai ales în rândul celor tineri.

Turul de cinci zile al familiei Cambridge din Polonia și Germania este considerat în mare parte o “ofensivă de farmec” la articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel ce a dat startul oficial al negocierilor pentru Brexit.

Sursă foto: mirror.co.uk


Citește și alte articole asemănătoare
○ Evadare din Sobibor