Belle Epoque reprezinta pentru multi un nume de pub, existand deja un numar ridicat de localuri care folosesc aceasta denumire.

Probabil alegerea utilizarii este facuta pentru traducerea grupului de cuvinte din limba franceza si nu pentru ceea ce simbolizeaza cu adevarat.

Belle Epoque, in traducere „era frumoasa”, reprezinta perioada de dinaintea Primului Razboi Mondial, o perioada de aproximativ 30 ani in care oamenii de pe intreg globul traiau dupa niste reguli bine stabilite, conditiile de trai fiind foarte mult imbunatatite.

O etapa in care progresul si inovatiile aveau sa schimbe viitorul omenirii, 30 ani in care aveau sa apara, printre altele, electricitatea, telegraful, primul zbor Zeppelin, camera Kodak, etc.

In aceste vremuri, in Romania, informatia avea sa ajunga mult mai usor la populatie, gazetele fiind din ce in ce mai cautate, oamenii incepand sa traiasca armonios, iar nivelul de trai fiind mult crescut.

Se formeaza o mentalitate burgheza, diferita, care impune scolarizarea copiilor si formarea acestora, astfel ca incepe sa se puna un foarte mare accent pe educatie.

De asemenea, este perioada in care orasele au suferit modificari extrem de importante, luand o alta infatisare, mult mai impunatoare.

Au fost construite cladiri in stil victorian, a fost introdus iluminatul stradal, strazile centrale au fost pavate cu bazalt si s-au instalat conducte de apa menajera.

Un singur glont, tras dintr-un pistol semi-automat de fabricatie belgiana, avea sa stopeze aceasta epoca.

Pe 28 iunie 1914, Franz Ferdinand, arhiducele Imperiului Austro-Ungar e asasinat la Sarajevo de sarbul Gavrilo Princip.

Europa iese din epoca La Belle Epoque si intra in transeele Primului Razboi Mondial.

Sursa foto: wikipedia.org

Citeste si alte articole despre istorie
○ Mary Anning si Era Jurassic
○ George Constantinescu, somitate a ingineriei
○ Ibn al-Nafis, un nume care pentru multi nu spune absolut nimic