Pe lângă cele peste douăzeci de vârfuri montane ce trec de două mii de metri altitudine, în parcul Retezat se găsesc şi peste 50 de lacuri glaciare ce atrag anual mii de turiști pasionați de excursiile montane. Supranumit „tărâmul fermecat, cu ochi albaştrii”, Parcul Retezat este mai mult decât un simplu conglomerat de lacuri, vârfuri muntoase sau păduri virgine.

Retezat este un adevărat colț de rai, un paradis ce poate fi vizitat în orice zi din an. În acest articol ne vom îndrepta atenția doar către lacurile glaciare din Retezat. Cele mai atractive lacuri glaciare din Parcul Național Retezat sunt Bucura, cel mai întins lac glaciar din țară, Tăul Porții, situat la cea mai mare altitudine şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar de pe teritoriul României.

Situat în munții Retezat, Lacul Bucura se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga. Este unul dintre cele mai importante lacuri glaciare din România, grație mărimii sale. Cu o suprafață de aproape 9 hectare, Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din țară şi unul dintre lacurile glaciare situate la cea mai mare altitudine, 2040 de metri. Însă, nu este cel mai înalt lac glaciar din România.

Lacul Bucura, Retezat Godeanu.
Lacul Bucura. Sursă foto: peteava.ro

Aflat la o altitudine de 2260 de metri, Lacul Tăul Porții este situat la cea mai mare înălțime dintre lacurile glaciare din România, şi este flancat de stâncile negre ale Vârfului Judele, motiv pentru care panorama locului este absolut fabuloasă. Deşi este adânc de doar cinci metri, lacul are o cantitate de apă permanentă, grație zăpezii de pe malurile lui, ce nu se topește în totalitate, din pricina altitudinii.

Lacul Tăul Porții.
Lacul Tăul Porții. Sursă foto: pressalert.ro

Însă mai important cele două lacuri despre care am pomenit anterior, cel puțin într-o analiză subiectivă, este lacul glaciar Zănoaga Mare, cel mai adânc lac de acest tip din țară, cu o adâncime maximă de 29 metri. Pot spune că vorbim de unicul loc în care simți cu adevărat că întregul decor este sub stăpânirea severă a ghețurilor.

Lacul Zănoaga Mare.
Lacul Zănoaga Mare. Sursă foto: cunoastelumea.ro

Sursă imagine principală: descoperalocuri.ro


Citește și alte articole din campania „Călătorim, cunoaștem”
○ Castelul Corvinilor: istoria clădirii vizitate anual de un sfert de milion de persoane