Poate unul dintre cei mai prolifici inventatori români, dar şi unul dintre cei mai importanți savanți dați vreodată de România, este în prezent uitat, fiind destul de rare momentele în care numele de Lazăr Edeleanu este cunoscut românilor.

Născut în anul 1862 dintr-o familie de evrei, Lazăr Edeleanu este unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului trecut, un exemplu de tenacitate şi voință.

Deşi întreaga sa copilărie, pentru ca mai apoi anii de liceu să îi trăiască în sărăcie, Lazăr Edeleanu nu a renunțat la studii, chiar dacă pe perioada liceului a fost nevoit să locuiască într-un demisol. Reuşeşte să strângă bani pentru a pleca la studii în Germania, după ce lucrează timp de un an, imediat după ce termină liceul.

În anul 1887 îşi dă doctoratul în chimie, în cadrul lucrării sale sintetizând amphetamina, substanță a căror efecte nu erau foarte bine cunoscută la acea vreme, motiv pentru care românul nu a continuat studiile acestei substanțe, concentrându-se pe alte lucruri.

Sintetizarea substanței psihostimulante cunoscute acum la nivel global nu a fost singura reuşită a lui Lazăr Edeleanu. Cercetările românului s-au concentrat în special pe industria petrolieră, în anul 1908 descoperind o metodă de a extrage selectiv hidrocarburile aromatice, printr-o rafinare a produselor petrolifere cu bioxid de sulf lichid.

“Metoda Edeleanu”, aşa cum a fost denumită metoda sa de rafinare a produselor petrolifere, este folosită şi în prezent, fiind o modalitate de a se ajunge la fabricarea uleiurilor de o calitate superioară.

Deşi metoda era folosită în marile țări ale lumi, în România nu era foarte folosită. Edeleanu a fost un deschizător de drumuri în industria petrolului, având o contribuție majoră la dezvoltarea acestui domeniu.

Mai bine de 200 de brevete de invenții îi aparțin acestui mare savant român. În memoria acestuia, în Ploieşti există Colegiul Tehnic “Lazăr Edeleanu”.

Sursă imagine principală: rri.ro