În urma inițiativelor deputatului conservator Mykas Majauskas, la care au răspuns pozitiv foarte mulți oameni politici, în Lituania se va permite utilizarea cannabisului, în scopuri medicale, cel târziu din anul 2019. Propunerea de legalizare a medicamentelor ce conțin cannabis a strâns îndeajuns de multe semnături, intrând astfel pe ordinea de zi a guvernului.

Proiectele de amendament au fost deja înregistrate de parlamentarii Uniunii Agricultorilor și Verzi din Lituania (LFGU). Aurelijus Veryga, ministrul sănătății, Ramunas Karbauskis, șeful grupului LFGU din Seimas și Agne Sirinskiene, președinta comisiei parlamentare pentru afaceri în domeniul sănătății sunt cei cate şi-au dat acordul, pentru ca acest lucru să fie posibil.

Modificările pe care Mykas le-a propus ar permite utilizarea în scopuri medicale a acestor medicamente, însă doar în cazul în care există o cercetare amănunțită, care să dovedească eficacitatea medicamentului pe simptomatologia pacientului unic. Deşi există o promisiune pentru ca aceste modificări să intre în vigoare odată cu anul 2019, Mykas Majauskas a cerut să se stabilească o nouă dată, mai devreme decât cea inițială.

Cei care au redactat textele de lege atrag atenția asupra faptului că aceste modificări ar permite nu doar utilizarea medicamentelor ce conțin cannabis, ci şi a medicamentelor ce au în componență şi alte substanțe psihotrope sau narcotice, dacă acestea sunt eficiente şi sigure.


Citește și alte articole asemănătoare
○ India discută pe tema legalizării, în scopuri medicale, a drogurilor ușoare