Cu doar două zile înainte de debutul turneului de la Australian Open, primul Grand Slam din acest sezon, o comunitate întreagă se întreabă cât timp va mai rămâne Simona Halep lider în ierarhia mondială? Calculele nu sunt deloc simple, 2.000 de puncte fiind puse în joc, aproape de şapte ori mai multe decât numărul de puncte care le despart în prezent pe primele două sportive din lume. Simona Halep, deşi este considerată una dintre favorite la câștigarea titlului, are antecedente negative la acest turneu. În ultimii doi ani românca a fost eliminată încă din primul tur, fără a reuși să câştige un set.

Principala contracandidată a Simonei Halep la poziția de lider este daneza Caroline Wozniacki, fost lider mondial, o altă jucătoare ajunsă pe prima poziție fără a câștiga un titlu de Grand Slam. Aceasta a avut parte de o tragere accesibilă, abia în semifinale urmând să dea peste o jucătoare din top cinci, Venus Williams (dacă sportiva americană va reuși accederea în semifinale). Dacă nu vom avea parte de surprize, Wozniacki va fi una dintre semifinalistele de la Australian Open, caz în care va acumula 780 de puncte, din care i se vor scădea 130 de puncte (reușite în sezonul trecut).

În eventualitatea în care Wozniacki va fi eliminată în semifinale, Simona Halep este obligată să se califice cel puțin în sferturile de finală ale competiției. Pe traseul până în sferturile competiției, Simona Halep poate da peste adversare precum Petra Kvitova (în turul 3), Elena Vesnina (optimi) sau Johanna Konta/Karolina Pliskova (sferturi). În schimb, dacă Wozniacki reuşeşte să se califice în finală, Halep devine obligată să se califice, de asemenea, în ultimul act. Acest lucru este posibil, iar o finală între Halep şi Wozniacki ar coincide cu o luptă directă pentru prima poziție, dar şi pentru primul titlu de Grand Slam din palmaresul fiecăreia.

Caroline Wozniacki, Australian Open.
Caroline Wozniacki. Sursă foto: livetennis.com

Garbine Muguruza este sportiva cu cele mai puține șanse la prima poziție, aceasta fiind practic obligată să ajungă în ultimele faze ale competiției pentru a acumula puncte. Sfert-finalistă la ediția din 2017, Muguruza va începe acest turneu cu -430 de puncte, astfel că o calificare în semifinale i-ar asigura doar 350 de puncte. Diferența actuală dintre Garbine Muguruza şi Simona Halep este de 375 de puncte, astfel că indiferent în ce fază a competiției ar fi eliminată Simona, o semifinală nu i-ar fi de ajuns sportivei spaniole. În schimb, dacă Muguruza reuşeşte să ajungă în ultimul act al competiției, Simona Halep are nevoie de o semifinală, pentru a-şi păstra prima poziție. Acest traseu este însă imposibil, Muguruza şi Halep fiind pe aceeaşi parte de tablou.

Elina Svitolina, deşi nu trece prin cel mai bun moment al carierei sale, este în cărți pentru poziția de lider mondial. Sportiva ucraineancă, deşi a evitat partea de tablou pe care se află Simona Halep sau Garbine Muguruza, va avea parte de o confruntare dificilă, încă din turul al doilea. Finalista de la Shenzen, Siniakova, ar putea să fie adversara Svitolinei. Elina Svitolina a ajuns în sezonul trecut până în turul al treilea, astfel că are nevoie de 770 de puncte pentru a o depăși pe Simona Halep. Printr-o prezență în semifinale, Svitolina ar urca pe prima poziție, însă doar dacă Halep este eliminată în primul tur.

A cincea în clasamentul mondial, Venus Williams este finalista din sezonul trecut, astfel ca acesta nu poate ajunge pe prima poziție mondială, nici dacă își va adjudeca acest titlu. Elina Svitolina, Karolína Plíšková şi Jeļena Ostapenko pot ajunge lider mondial, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca celelalte sportive, Simona Halep, Garbine Muguruza şi Caroline Wozniacki să fie eliminate prematur din competiție.

Sursă imagine principală: events.com.au