Sindromul Othello, al carui nume este inspirat de tragedia scrisa de Shakespeare in secolul al XVII-lea, in care generalul Othello isi omoara sotia, pe Desdemona, pentru ca era ferm convins ca aceasta il insela, este unul din multiplele exemple in care o afectiune preia un nume cunoscut din literatura.

Acest tip de afectiune, care este supranumita si gelozia deliranta se manifesta printr-o agresivitate necontrolata la actiunile inteprinse de partener, acuzat pe nedrept de infidelitate, fara dovezi concrete.

Printre motivele ce stau la baza acuzelor se numara privitul catre o persoana de sex opus, interactiunea pe retelele sociale ori hobby-uri diferite.

Persoanele ce se confrunta cu acest sindrom isi silesc partenerul sa nu mai foloseasca conturi sociale media, sa nu aiba alte interese in afara celor comune si sa comunice mereu locul unde se duc, cine ii insoteste si ora la care se intorc.

De cele mai multe ori, persoanele ce sufera de sindromul Othello nu isi recunosc gelozia, negand actiunile agresive, ori stabilind o cauza a geloziei lor, blamand partenerul.

Cauzele ce stau la baza acestor manifestari sunt inca neclare, existand insa o serie de cercetari efectuate de o echipa de specialisti din Italia, conform carora, bolnavii de schizofrenie si Parkinson prezentau acelasi grup de simptome cu cei ce sufereau de gelozie deliranta.

Cu toate acestea, cercetariile se afla in faza incipienta, nefiind concludente rezultatele, astfel ca, la momentul actual, anxietatea si lipsa de incredere in propria persoana sunt enumerate printre posibilele cauze.

La momentul actual, gelozia deliranta ocupa locul secund atunci cand vine vorba de motivele ce duc la comiterea crimelor premeditate.


Citeste si alte articole despre medicina
○ Un italian, stalp al medicinei moderne