Varna, căci despre el vom vorbi în acest articol, reprezintă cel mai mare oraș de pe litoralul bulgăresc, principalul punct de atracție pentru turiștii sosiți în Bulgaria în lunile de vară.

Al treilea oraș ca mărime din Bulgaria, după Sofia și Plovdiv, Varna, împreună cu stațiunile din zonă, se afla într-un continuu proces de modernizare, fiind destul de improbabil ca cineva să se declare nemulțumit de modul în care au ajuns să arate orașul, ori cele trei stațiuni învecinate.

Acest progres a fost evidențiat și recompensat de către European Youth Forum (platforma consiliilor naționale de tineret și a organizațiilor internaționale de tineret non-guvernamentale din Europa), orașul Varna fiind desemnat capitală europeană a tineretului în acest an.

Varna este un important centru cultural, de divertisment și de turism. În fapt, 61% din bugetul municipalității este asigurat de turism.

Varna, Bulgaria.
Sursă foto: visitbulgaria.today

Transportul către Varna se face atât pe șosea cât și prin intermediul trenurilor, însă cel mai adesea turiștii ajung aici cu avionul. Transportul către Varna este foarte mult facilitat de existența “Aeroportului Varna”, locul în care ajung anual aproximativ două milioane de persoane.

De asemenea, în Varna se poate ajunge și pe calea apei, Portul din oraș fiind cel mai mare complex portuar de pe teritoriul Bulgariei.

Pentru românii ce vor alege să ajungă în Varna prin intermediul autoturismului personal, trebuie menționat faptul că vor avea parte de un traseu extrem de ușor, drumul european E70 făcând legătura între București și Varna, scutind astfel șoferii de condițiile improprii prezentate de șoselele românești.

Dacă drumul către Varna nu este deloc unul lung, stresant, dar nici costisitor, la fel stau lucrurile și când vine vorba de cazare. Spre exemplu, un sejur de șapte nopți pentru două persoane, la un hotel de trei stele, vă va scoate din buzunar în jur de 1.400 de lei.

Un hotel de patru stele, pentru același sejur, vă va duce la cheltuieli de aproximativ 2.500 de lei, cu 700 de lei mai puțin decât la un hotel de cinci stele.

Așadar, costuri aproape la același nivel cu cele din Mamaia, unica stațiune românească ce se mai poate lăuda că păstrează curățenia, în limita posibilităților. Însă diferențele între condițiile oferite de stațiunile din Bulgaria și cele din România sunt absolut imense.


Citește și alte articole despre turism
○ De ce alegem în continuare litoralul românesc?