La inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet, anual, la data de 14 noiembrie este celebrată Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului. Această afecțiune, care practic nu este o boală, ci o tulburare a metabolismului, a început să se răspândească în ultimul deceniu într-un mod alert, ucigând în prezent câte un om la fiecare șase secunde.

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în anul 2015 existau 415 milioane de persoane diagnosticate cu diabet la scară globală. Conform diabetesatlas.org aceste cifre nu sunt tocmai cele reale, în Africa existând comunități întregi de oameni care suferă de diabet, dar care nu sunt diagnosticați, astfel că nu sunt incluși în statisticile oficiale. Aproximativ 1 din 11 oameni de pe glob suferă de diabet.

În perioada 2014-2016 a fost derulată o campanie internațională împotriva acestei tulburări metabolice, scopul principal fiind acela de a educa populația să se alimenteze într-un mod corect şi sănătos, pentru a evita diabetul.

Aceleași activități ce s-au regăsit şi în campania precedentă le vom regăsi şi în activitățile din acest an: în primul rând, medicii ne atrag atenția asupra importanței screening-ului în vederea depistării precoce a diabetului zaharat de tip 2, pentru a reduce riscul apariției complicațiilor. De asemenea, folosirea screening-ului pentru complicațiile asociate diabetului, pentru gestionare eficientă a ambelor tipuri de diabet.

În România, la fel ca şi în anii precedenți, şi de această dată vor exista medici endocrinologi care vor oferi consultații gratuite, dar şi campanii de măsurare a glicemiei.

Sursă imagine principală: natisan.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ 18 ani de la primul transplant de cord realizat în România