Mănăstirea Frăsinei: una dintre cele mai apreciate biserici ortodoxe din România

Mănăstirea Frăsinei: una dintre cele mai apreciate biserici ortodoxe din România

Unde este Mănăstirea Frăsinei?

La o distanță de aproximativ 24 de kilometri de oraşul Râmnicu Vâlcea, într-un colț uitat de lume, în localitatea Muereasca, parte componentă a județului Vâlcea, se află una dintre cele mai apreciate biserici ortodoxe de pe teritoriul țării noastre. Lăcașul de cult din Muereasca, denumit Mănăstirea Frăsinei, este de o simplitate ieșită din comun. Legătura dintre om, religie şi natură este una foarte strânsă, accentuată de decorul din jur, dar şi de simplitatea oamenilor.

Biserica Frăsinei
Sursă foto: carpatiatour.ro

Într-o comparație cu somptuoasele biserici apărute în zonele urbane, de-a lungul ultimilor ani, această construcție păstrează vechea arhitectură, dar şi vechile rânduiri. Preoții nu sunt îmbuibați, iar oamenii pun mai presus de orice dragoste față de divinitate. Slujbele ținute în Biserica Frăsinei sunt menite să conecteze omul cu divinitatea, chiar şi atunci când crezul omului lipsește ori convingerea sa nu este aceea pe care credincioșii în mod normal o slujesc.

Accesul femeilor în biserică, strict interzis

Aşa cum ne spun şi plăcuțele de la intrarea în Mănăstirea Frăsinei, accesul femeilor în lăcașul de cult este strict interzis. Deşi interdicția este greu de înțeles şi are şi o doză de sexism, ea este cât se poate de reală şi de cele mai multe ori neîncălcată. Există de asemenea o pancartă pe care este scris blestemul ce se va abate asupra acelor femei ce vor îndrăzni să pătrundă în biserică.

Coincidențe sau nu, au fost relatate o serie de cazuri povestite de către rudele unor tinere ce au îndrăznit să nu se supună, pătrunzând în biserică. Acestea s-ar fi îmbolnăvit la un timp relativ scurt ori şi-au găsit finalul vieții în săptămâna de după incident. Interdicția adresată femeilor a fost introdusă pentru prima oară în urmă cu aproape două secole, în jurul anului 1867, de către Sfântul Ierarh Calinic. În ceea ce priveşte hotărârea acestuia, există două variante, doar una dintre acestea fiind acceptată de credincioși.

Blestemul de la Biserica Frasinei
Sursă foto: blogspot.com

Conform acestora, Sfântul Ierarh Calinic ar fi dorit ca în Mănăstirea Frăsinei să se păstreze aceleași reguli de la Muntele Athos, acolo unde în afara interdicției aplicate femeilor exista şi o interdicție de a se consuma carne în interiorul bisericii. În cele din urmă, a doua variantă ne spune că în urma unei vizite neanunțate, Sfântul Calinic i-a surprins pe călugări alături de mai multe femei, în timpul unei petreceri, ce avea loc chiar în biserică. Ceea ce a urmat este destul de ușor de anticipat.

Cum se poate ajunge la Biserica Frăsinei?

Drumul care duce către Biserica Frăsinei are o singură bandă pe sens, precum majoritatea drumurilor naționale. Cel mai ușor se poate ajunge aici pe DN7 Râmnicu-Vâlcea, spre Gura Văii (nord-vest), iar mai apoi virând la stânga, până la Muereasca. Pe tot drumul vor exista indicatoare auto care vă vor ghida către locație. Starea drumurilor este una excelentă, într-o comparație cu starea actuală a majorității drumurilor din țară.

Trebuie spus că nu se percep taxe pentru pătrunderea în lăcaș, dar şi că preoții nu vor solicita donații. Pentru femei există un corp special construit, la o distanță de aproximativ 2 kilometri de corpul central al Mănăstirii Frăsinei. Fotografierea este permisă, de asemenea fără a fi nevoie să se achite vreo taxă.

Tehnologia nu este o necesitate

În urmă cu mai bine de cinci ani, diferențele dintre viața în mediul rural şi cea în mediul urban erau unele evidente. Tehnologia, care devenise oarecum obligatorie, era un moft pentru cei care trăiau departe de oraș. În prezent, lucrurile nu mai stau astfel, iar lipsurile nu mai sunt atât de evidente.

Cu toate acestea, tehnologia continuă să lipsească în mod deliberat, în anumite locații de pe teritoriul României. În aceste locuri, traiul simplu cu greu poate fi înlocuit, iar tentațiile sunt adesea inexistente. Mănăstirea Frăsinei se încadrează perfect în acest peisaj al locurilor unde tehnologia nu a ajuns şi nici nu pare a fi pe cale să ajungă.

Sursă foto: media.tvrnews.ro

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *