Jane Austen, romanciera engleză care în timpul vieții nu s-a bucurat de adevăratul succes pe care îl merita, este autoarea romanului “Mândrie și prejudecată”, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute opere ale sale.

“Mândrie și prejudecată” este un roman complex, cu teme specifice perioadei romantice pre-victoriene și cu diverse tipologii de personaje ce vă pot impresiona, irita sau amuza.

Titlul analitic al carții este unul care mă atrage, mai mult ca unul eponim, și îmi sporește atenția în timpul lecturii, făcându-mă să îmi doresc să descifrez semnificația acestuia. Vom ajunge astfel să aflăm despre vanitatea domnului Darcy și prejudiciul domnișoarei Elizabeth Bennet.

Îndrăznesc să mărturisesc faptul că până la jumătatea romanului am avut vaga impresie că îl citesc pe Tolstoy și ale lui interminabile descrieri, dar nu sunt ipocrită și admit că apoi lucrurile au început să se schimbe.

În mintea mea, monotonia de care mă izbisem până atunci a început să dispară. Rictusul ironiei face ca tânărul mizantrop, în opinia inițială a protagonistei, Darcy, să fie cel de care se va îndrăgosti, după nenumărate eludări, pe care vă îndemn să le descoperiți și redescoperiți.

Spre final, vă recomand ca după citirea romanului să urmăriți și adaptarea cinematografică a operei.


Citește și alte articole despre lectură
○ Invitaţie la literatură: Mihail Drumeș și trei dintre operele sale fabuloase