Parte din patrimoniul mondial UNESCO încă din anul 1981, Marea Barieră de corali este cel mai mare recif de corali de pe glob, ocupând o mare parte din coasta de nord-est a Australiei. Cu o suprafață de 2.300 de kilometri acoperită de recifuri de corali, Marea Barieră a fost inclusă de către CNN pe lista celor şapte minuni naturale ale lumii, alături de muntele Everest, Marele Canion sau Cascada Victoria.

Deşi o mare parte a coralului este protejat de către UNESCO, fiind interzise intervenții umane, acest mediu continuă să se distrugă, de la an la an, din cauza încălzirii globale. Mai bine de 2500 de recife şi peste 400 de tipuri de corali se găsesc în Marea Barieră de corali, alături de cele peste 8.000 de specii marine absolut unice.

Marea Bariera de Corali din Australia
Sursă foto: businessinsider.com

O mare varietate de prădători marini şi de animale viu colorate, de la moluște, crustacee şi până la delfini, pot fi descoperiți aici. În fapt, anual sunt descoperite noi specii marine, o mare parte din recif fiind încă virgin. Recifurile de corali de aici sunt considerate adevărate comori de către biologii marini.

Marea Barieră de corali este un ecosistem extrem de fragil, a cărui floră şi faună atrage anual sute de mii de oameni de pe întreg globul. Aceste lucruri s-au schimbat în rău, în decursul ultimilor ani, iar principalul vinovat pentru această schimbare este omul. Deşi nu poate distruge în mod direct aceste recifuri, acțiunea omului distruge ecosistemul natural, în mod indirect distrugând şi reciful.

Creșterea procentuală de 50% a cantității de dioxid de carbon din atmosferă, în anul precedent, față de cantitatea de CO2 medie din ultimul deceniu, a condus la o creștere a temperaturii pe glob. Această creștere a temperaturii a deteriorat o mare parte din Marea Barieră de corali, a cărui culoare nu mai este aceeaşi.

Sursă imagine principală: australia.com