Poate una dintre cele mai grandioase construcții ce avea ca scop apărarea unei regiuni, dar şi cea mai mare structură realizată de om se află într-o continuă degradare, fenomenele naturale distrugând o mare porțiune din zid. Zidul Chinezesc şi a sa istorie, conturată pe parcursul a mai bine de 2000 de ani, riscă să fie dată uitări, în cazul în care această magnifică construcție va continua să fie lăsată în paragină.

Din cei 21.196 de kilometri pe care îi are zidul, doar 800-1000 de kilometri sunt în prezent reabilitați sau în proces de reabilitare, scopul autorităților chineze fiind acela de a realiza turism cu ajutorul acestei construcții unice, considerată o atracție turistică importantă din China.

Steagul Romaniei, prezent la Marele Zid Chinezesc.
Steagul României pe Marele Zid Chinezesc. Sursă foto: romanian.cri.cn

Porțiuni importante ale zidului, aflate la nord de Beijing, alături de porțiunile de zid din apropierea centrelor turistice sunt singurele conservate şi renovate. Deşi există un document ce prevede protejarea acestei construcții, declarată monument istoric al Chinei, zidul continuă să fie ignorat, mai bine de 70% din întreaga sa suprafață aflându-se într-un proces de degradare avansat.

Deşi pare greu de crezut, la distrugerea acestui zid participă în mod direct şi oamenii, existând raportate cazuri în care au fost extrase porțiuni din zid pentru a fi vândute pe piață ca sub formă de suvenir.

De asemenea, o mare parte din zid este desenată cu graffiti, iar autoritățile refuză să ia măsuri, pentru ca acele desene să dispară. În condițiile actuale, este de aşteptat ca Marele Zid Chinezesc să se micșoreze de la an la an, în principal datorită eroziunii cauzate de furtunile de nisip.

Sursă imagine principală: omofon.com


Citește și alte articole despre turism
○ Parcul Național Retezat abundă de lacuri glaciare. Care sunt cele mai importante dintre acestea?