În urmă cu 104 ani, într-o frumoasă zi de toamnă, într-un cartier numit Cărămidari, din București, se naște „Pasărea măiastră” a României. Despre ea, despre cine a fost și ce a făcut s-a scris de mai bine de jumătate de secol. Unii au criticat-o pentru iubirile pătimașe ce le-a ars, alții au iubit-o pentru cântecele ce le-a oferit, iar noi, ne mândrim și astăzi cu ea, căci multă valoare a lăsat lumii ăsteia.

Maria Tănase, a fost și va rămâne un nume, o personalitate, un fenomen! Nu vom sta să dezbatem viața ei, vom aminti doar, care au fost cele mai memorabile întâmplări, piese și cuvinte lăsate de aceasta.

La doar 8 ani de existență, Maria Tănase descoperă prima sa iubire, muzica populară românească, ce o duce pe scena Căminului Cultural „Cărămidarii de Jos” și consemnează prima ei apariție publică.

Maria Tanase.
Sursă foto: romanialibera.ro

Ardeleancă dar și olteancă în sânge, Maria Tănase, curajoasă, ambițioasă și puternică, trece peste copilăria grea și la vârsta de doar 15 ani, speră să câștige titlul de „Miss România”, vis ce se spulberă pe ultima sută de metri. Această experiență nu o descurajează pe adolescenta noastră, la doar doi ani mai târziu, decide să își ia viața în propriile mâini și să plece de la casa părintească, angajându-se la un birt, unde, din când în când mai și cânta.

Frumusețea ei, deși nu a primit titlul mult dorit, nu a trecut neobservată de medicul ce a lăsat-o însărcinată la vârsta de doar 16 ani; eveniment ce a marcat adânc existența Mariei Tănase. Pe lângă faptul că avortul ce l-a făcut nu i-a mai dat voie să aibă copii, suferința amoroasă a determinat-o pe artistă să se apuce de fumat, fapt ce i-a scurtat viața.

Maria Tanase in tinerete.
Sursa foto: jurnalul.ro

Norocul nu a întârziat să apară în viața profesională a acesteia, drept urmare, în 1934, Maria Tănase, a fost admisă la Teatrul „Cărăbuş”, condus de Constantin Tănase, şi distribuită într-un grup vocal în spectacolul de revistă Cărăbuş-Expres, pe al cărui afiş figura cu pseudonimul Mary Atanasiu. Aici a descoperit-o folcloristul Harry Brauner care a i-a pregătit lansarea.

La doar 2 ani mai târziu, Maria Tănase face primele înregistrări pe discuri de ceară, la casa de discuri londoneze “Columbia”, cu ajutorul artistei Aurora Sotropa, de care a legat-o ulterior o mare prietenie și la invitația căreia a mers la Viena, pentru a face noi înregistrări, în toamna aceluiași an.

Pe data de 20 februarie 1937, debutează la Radio București, fapt ce face ca succesul să fie răsunător, cronicile fiind de partea ea: „Tânăra cântăreață care e una din cele mai izbutite talente ale promoțiilor mai noi, aduce pe lângă apreciate însușiri vocale și o preocupare de noutate întru totul lăudabilă: studiul temelor folclorice, valorificarea melodiilor populare pe care nu le disează ci le cântă, păstrându-le nealterată frumusețea originală.” (revista Radio-Adevărul).

Maria Tanase, revista Radio-Adevarul.
Sursă foto: agora.md

În 1938, participă la jubileul de 30 de ani de la înființarea Universității de la Vălenii de Munte, prilej cu care Nicolae Iorga o supranumește „Pasărea Măiastră”. Se integrează în colectivul artistic al “Alhambrei” întemeiată de omul de teatru Nicolae Vlădoianu, acceptând să cânte cu un taraf țărănesc alcătuit de ea. Tot în acest an, aflându-se la Paris, îl întâlnește pe Constantin Brâncuși, cel care reușește să ajungă la inima ei, însă relația acestora se termină la fel de repede precum a început. Adevărata iubire a artistei pentru vestitul sculptor român se vede după ani și ani când acesta încetează din viață. Unul din multele vise ce le avea legate de sculptor s-a realizat: Maria Tănase a reușit să ridice Poarta Sărutului din orașul lui Brâncuși.

În 1939 este aleasă de un juriu, din care făceau parte compozitorul Mihail Jora și Constantin Brăiloiu, să participe la Expoziția Internațională de la New York, unde alături de Grigoraș Dinicu este desemnată „Ambasador al muzicii populare românești”

În anii ’40, Maria Tănase a avut probleme cu regimul legionar, dar tot în acea perioadă a consemnat un mare succes în Turcia, într-un turneu de propagandă românească. În timpul războiului participă, alături de marii artiști George Enescu, George Vraca, Constantin Tănase, la spectacole organizate pentru răniți la unitățile militare, la care au asistat Regele Mihai, Regina Mamă Elena și Conducătorul Statului, Mareșalul Ion Antonescu.

Maria Tanase tanara.
Sursă foto: go2-romania.com

Maria Tănase și-a trăit iubirile cu pasiune, așa cum cânta și pe scenă când însuflețea cu glasul ei mii de oameni, până la vârsta de 37 de ani, când și-a legat destinul de Clery Sachelarie, cel care a fost prietenul și confidentul acesteia multă vreme înainte de căsătorie. Mariajul lor a durat 13 ani, iar dincolo de relațiile amoroase pasagere, care au continuat chiar și după căsătorie, Maria Tănase și-a iubit soțul, lăsându-i de pe patul de moarte o scrisoare emoționantă.

În 1955 a fost laureată a Premiului de Stat, iar doi ani mai târziu primește titlul de „Artist Emerit”. În decembrie 1957 este distribuită, alături de actorii Marcel Anghelescu, Mihai Berechet și Florin Piersic, în coproducția româno-franceză „Ciulinii Bărăganului”, realizată după românul lui Panait Istrati.

Își încheie cariera cu un scurt-metraj muzical „Mic album muzica” și cu un turneu în Hunedoara unde își ia rămas pun de la public, anunțând „Fraților, eu nu mai pot! Am cancer la sân și o să mor în curând! De acum nu mă veți mai vedea!”

Într-o frumoasă zi de vară, a anului 1963, când privighetorile cântau, „Pasărea măiastră” li s-a alăturat. A fost condusă pe ultimul drum de mii de oameni, la Cimitirul Bellu din București.

„(…)vouă, cele 49 de frunze verzi din primăvară și galbene în toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoție : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagănă…”.