La mai bine de 200 ani distanta de la descoperirile fosilelor din era preistorica, pentru noi este destul de usor de inteles si abordat acest subiect.

Insa, acum doua secole, erau stiute mult mai putine lucruri despre vietatile preistorice, astfel ca, tocmai descoperirile lui Mary Anning au contribuit la schimbarile stintifice si culegerea informatiilor, in ciuda faptului ca aceasta nu avea cunostinte despre existenta unor astfel de animale, in timpul cautarilor sale.

Nascuta in Marea Britanie, isi incepe cautarile in regiunea Blue Lias, o zona stancoasa din apropierea casei parintilor sai, locul de unde tatal sau colecta diverse pietre si fosile pe care le vindea turistilor.

Tocmai acesta este cel care o duce pentru prima oara pe Mary si pe fratele acesteia in expeditii pentru cautarea diverselor fosile, pe care aveau sa le vanda, saracia din acele vremuri obligandu-i pe britanici sa gaseasca si astfel de solutii pentru imbunatatirea starii financiare.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: La Belle Epoque: anii de glorie ai Europei

Incepe sa faca primele descoperiri celebre inca de la varsta de 12 ani, atunci cand, impreuna cu fratele sau, descopera scheletul si craniul unui ihtiozaur. Continua sa descopere si alte fosile din aceasta specie, intre anii 1815 si 1819.

In anul 1820, cu ajutorul colonelul Thomas James Birch, unul dintre cei mai fideli clienti, Mary reuseste sa vanda toate specimenele pentru suma de 400 de lire (echivalentul a peste 20.000 de lire in prezent).

Daca vine vorba de descoperirile de fosile marine din era Jurassic, Mary Anning poarta un rol esential in intelegerea particularitatilor vietatilor marine din acea perioada, aceasta descoperind primul exemplar din specia plesiozaur, in anul 1820.

Aceasta vinde acest exemplar pentru suma de 200 lire (echivalentul a 10.000 lire in prezent). In 1823 avea sa descopere un al doilea schelet de plesiozaur, ceva mai complet, pentru ca, in anul 1830, sa descopere un exemplar complet.

In anul 1847 se stinge din viata, la varsta de 47 ani, in urma unei afectiuni necrutatoare, cancer la san.