În urmă cu 76 de ani, în noaptea de 26 spre 27 noiembrie a anului 1940, garda legionară ce trebuia să asigure securitatea Penitenciarului Jilava a procedat la uciderea deținuților politici ce se aflau închişi aici, la decizia comandantului corpului muncitoresc legionar, Dimitrie Grozea.

Totul a fost pregătit în detaliu, iar motivul era unul simplu: răzbunarea morții căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, ucis, alături de alți 13 legionari, cu doi ani în urmă, de către un echipaj de jandarmi.

Execuțiile demnitarilor au început în jurul orei 00:27, pentru ca la finalul zilei bilanțul să fie unul crunt. Şi-au pierdut viața 64 de persoane, printre cei decedați numărându-se şi Gheorghe Argeşeanu, fostul prim ministru.

Asasinatele nu aveau să se oprească în acea noapte, cei ucişi la Jilava nefiind singurii considerați vinovați de moartea căpitanului.

Reconstituirea masacrului de la Jilava - legionarul Marcu Octavian arată cum i-a executat pe prizonieri

Reconstituirea masacrului de la Jilava – legionarul Marcu Octavian arată cum i-a executat pe prizonieri. Sursă foto: wikipedia.org

În dimineața zilei de 27 septembrie sunt aduşi la sediul Prefecturii şi alți înalți demnitari: Gheorghe Tătărescu, Ion Gigurtu, Constantin Argetoianu, foşti prim miniştrii, dar şi Mihail Ghelmegeanu (ministru de interne), colonelul Victor Marinescu şi generalul Constantin Ilasievici.

Salvarea acestora a venit de la Alexandru Roşianu, subsecretar la Interne, cel care a cerut personal eliberarea lor. Nu aceeaşi soartă au avut-o Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga, ridicați de acasă şi asasinați în noaptea de 27/28 septembrie.

În urma asasinatelor, generalul Ion Antonescu cere aducerea în fața instanței a celor ce se fac vinovați de moartea celor de la Jilava, urmând chiar să instituie pedeapsa cu moartea pentru instigare la rebeliune.

Mai bine de jumătate dintre cei găsiți vinovați pentru masacrul de la Jilava, dar şi pentru uciderea profesorilor Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga au fost condamnați la moarte.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Comemorarea eroinei Ecaterina Teodoroiu, la un secol de la decesul acesteia


Profilul autorului Mihai Teodorescu

Pasionat de bucătarie, medicină și fotografie. Încerc să îmbin pasiunile mele și să promovez, prin scris, lucrurile pozitive din societatea noastră.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *