Paneriai, sau Ponary, aşa cum le este cunoscut polonezilor, este cartierul situat la jumătatea drumului dintre Vilnius şi Trakai, la aproximativ 15 km distanță de ambele oraşe. Paneriai, parte componentă a oraşului Vilnius, a fost locul unde s-au desfăşurat execuții în masă ale evreilor, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Evenimentul avea să decimeze populația oraşului Vilnius, cunoscut pentru multă vreme drept “Ierusalimul din Nord”, pentru numărul mare de evrei ce trăiau aici.

Luna iulie a anului 1941 a reprezentat începutul a ceea ce avea să fie denumit “Masacrul din Paneriai”. Forțele de securitate germane, alături de aliații germani din Lituania au apelat la 50 de lituanieni ce aveau să-şi ucidă conaționalii, pe considerente religioase.

Ponary Massacre.
Sursă foto: wikipedia.org

Alegerea unor ucigași chiar dintre lituanieni avea să îi scutească pe germani de posibile acuze de genocid. Totul s-a desfăşurat după un plan bine pus la punct, ce făcea parte din operațiunea Barbarossa.

Oamenii locului au fost mai întâi trimiși într-un ghetou din Vilnius, iar apoi uciși, în serii de maxim 7.000 de persoane. În primele șase luni ale ocupației naziste fuseseră împușcați aproximativ 21.000 de oameni.

Abia în anul 1943, pe măsură ce trupele sovietice avansau în ofensivă, naziștii au stopat genocidul, în încercarea lor de a ascunde urmele crimelor. Bilanțul final a fost unul crunt: între 70.000 şi 100.000 de persoane şi-au pierdut viața, marea majoritate a acestora fiind evrei.

În urma masacrului din Paneriai a rămas şi povestea celor unsprezece supraviețuitori ai războiului, din cei 80 ce au evadat inițial, folosindu-se de linguri cu care au săpat un tunel în pământ, asta deşi ei fuseseră obligați de către nemți să ascundă cadavrele evreilor.

Sursă imagine principală: yadvashem.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ Evadare din Sobibor