În debutul acestui an, la jumătatea lunii ianuarie, la salonul auto de la Detroit au fost prezentate o serie de concepte ce vor revoluționa în scurt timp piața auto. În ceea ce privește viitorul, aproape toți constructorii importanți de pe piață se pregătesc pentru momentul în care pe străzi vor exista doar mașini autonome, însă continuă să dezvolte automobilele tradiționale, pentru a-şi asigura continuitatea. De asemenea, constructorii încearcă să le ofere șoferilor ceea ce ei își doresc.

Conform sondajelor, mai puțin de 30% din populație ar dori şi ar avea curajul să meargă cu o maşină fără șofer. Compania japoneză Honda, deşi a câștigat titlul de maşina anului (cu Honda Accord), nu s-a remarcat la capitolul tehnologii de viitor. Alte companii asiatice, chiar şi necunoscute publicului larg, precum GAC Group, propun un automobil parcă dintr-un alt film, şi nu unul foarte de actualitate.

Compania chineză GAC a dezvăluit conceptul de crossover electric la show-ul auto din Detroit. Deși nu există o dată de lansare fixă, reprezentanții chinezi speră să intre pe piața americană până la sfârșitul anului 2019, începutul anului 2020. În ceea ce privește piața asiatică, automobilul va fi disponibil încă din luna martie. Enverge, aşa cum a fost denumit automobilul, cu siguranță a atras toate privirile la Detroit, iar designul exterior este total diferit. Enverge, deşi catalogat de mulți ca fiind ridicol, se poate vinde într-un număr record, tocmai prin faptul că există această doză de amuzament. Farurile glisante şi detașabile, dar şi cele două geamuri ale ușilor, pe care există încorporate ecrane de realitate virtuală, sunt cele mai interesante specificații.

Masina autonoma Enverge.
Sursă foto: icdn-5.motor1.com
Interior masina autonoma Enverge.
Sursă foto: insideevs.com

Toyota, a doua cea mai mare companie auto de pe glob, a anunțat că lucrează la un automobil ce în mod cert pare dintr-un film. Conceptul e-Pallete este de departe ceea ce mulți oameni așteptau, de zeci de ani. În viziunea constructorilor de la Toyota, în anul 2020 vor fi capabili să demareze construirea unui automobil de dimensiuni mici, în totalitate autonom. În acest fel pot fi create automobile care să livreze bunuri, să transporte persoane sau chiar să funcționeze ca un magazin online. În acest mod ar fi eliberate anumite spații, însă în mod cert traficul va fi mult aglomerat.

Toyota E-Pallete.
Sursă foto: fm.cnbc.com
Toyota E-Pallete Ride Car Sharing.
Sursă foto: superspeed.tv

Nissan, o altă companie asiatică de top, vine nu cu una, nici cu două, ci cu trei propuneri de automobile, la fiecare dintre acestea accentul fiind pus pe cu totul altceva. Dacă în cazul automobilului Xmotion accentul pare a fi pus pe design, care este absolut fabulos, în cazul IMx accentul este pus pe inovație. IMx este maşina electrică propusă de către producătorii Nissan. În comparație cu celelalte automobile electrice, şoferii unui IMx vor avea posibilitatea achitării taxelor de drum direct din mers, prin comandă vocală.

În schimb, modulul Xmotion pare de departe unul dintre cele mai diferite şi mai atrăgătoare SUV-uri lansate în ultimii ani. Am lăsat la final modelul Infiniti Q Inspiration, din punctul meu de vedere cel mai aşteptat de către americani. După spusele producătorilor, motorul acestui automobil va fi mai puternic decât orice alt motor obișnuit. De asemenea, tot din spusele producătorilor înțelegem faptul că pentru construirea acestui motor s-a lucrat mai bine de două decenii.


Citește și alte articole asemănătoare
Lecții de șofat în realitatea virtuală