Considerat primul anestezist din istoria medicinei, John Snow a fost un renumit medic anestezist din Marea Britanie, care întreaga sa existență a studiat modalități de combatere a durerii operatorii. Acesta a ajuns însă cunoscut pe întreg mapamondul pentru adaptările şi inovațiile aduse medicinei, pe ramura de igienă. John Snow este părintele epidemiologiei moderne, în urma studiilor şi constatărilor acestuia fiind realizate sistemele de apă şi irigații din Regatul Unit, o importantă realizare a secolului al XIX-lea.

John Snow s-a născut la data de 15 martie 1813 în oraşul York, Anglia, fiind primul copil al soților William şi Frances Snow. Cartierul în care familia acestuia locuia era unul dintre cele mai sărace din zonă, condițiile fiind unele inumane. Râul din jurul oraşului era adesea contaminat de scurgerile de substanțe toxice şi de scurgerile din canalizarea oraşului. Deşi abia în anul 1836 s-a înscris la şcoala de medicină, încă din 1832 a fost ucenic al unui medic chirurg, iar mai apoi asistent al unui alt chirurg.

Între 1832 şi 1836, Snow a tratat pacienți bolnavi de holeră, în tot acest timp păstrând un minim de igienă, pe care ceilalți medici nu îl aveau. Încă din primul an de studii la şcoala medicală, Snow este angajat la Spitalul Westminster, pentru ca din 1838 să fie admis la Colegiul Regal de chirurgi din Anglia. În 1844 termină cu brio Universitatea din Londra, iar din 1850 devine membru fondator al Societății Epidemiologice din Londra, în tot acest timp studiind modalități de combatere a holerei.

Din anul 1844 devine pasionat de chirurgia practică, urmând ca până în 1850 să studieze doar modalități de combatere a durerilor operatorii. Ajutat de descoperirile făcute anterior de către medicii Crawford Williamson Long, William Morton şi James Simpson, a folosit cloroformul şi eterul ca metode de anestezic, reuşind să opereze cu brio peste 4000 de pacienți, fără să dea greș. Odată cu epidemia de holeră, Snow a avut probleme cu colegii săi, acesta fiind de părere că holera este cauzată de poluare, contrazicând spusele celorlalți.

Snow a încercat să convingă autoritățile locale să închidă o pompă contaminată de apă, prezentând chiar o statistică a cazurilor de holeră, mai răspândită în zona acelei pompe. Studiile lui Snow au dus la fondarea epidemiologiei, iar acest lucru a fost posibil grație insistențelor sale. Deşi întreaga sa viață a trăit doar cu apă distilată şi alimente curate, în special legume şi fructe, John Snow s-a stins din viață la vârsta de 45 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.

Sursă imagine principală: Wikipedia


Citește și alte articole despre medicină
○ Albert Calmette, medicul acuzat de uciderea a 71 de copii
○ Victor Babeș, unul dintre cei mai mari bacteriologi ai lumii