„Elevul Dima dintr-a șaptea”, „Scrisoare de dragoste” sau „Invitație la vals”, sunt printre primele opere, aparţinând lui Mihail Drumeș, pe care am avut ocazia să le citesc, și care vor rămâne o emblemă a adolescenței mele.

Se încadrează perfect în categoria romanelor pe care le-aș reciti oricând cu aceeași poftă nesățioasă de călătorie prin filele pecetluite de un mister ce trebuie descoperit.

„Elevul Dima dintr-a șaptea” este titlul cărții despre care chiar Nichita Stănescu spunea că a citit-o și recitit-o de șapte ori, ceea ce poate spune destul de multe despre conţinutul acestei lucrări.

Fie că vorbim despre excursia pe Dunăre, expediția transoceanică, pe care Dima le plănuiește în detaliu cu ajutorul colegilor săi, și care vor fi anulate în urma exmatriculării acestuia, sau despre dragostea dintre G. Dima și Lotte, această înșiruire de peripeții nu fac decât să menţină cititorul în povestea spusă de către autor.

„Scrisoare de dragoste”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale romancierului aromân, este o creație absolut fermecătoare, cu întâmplări neașteptate, cu destăinuiri ce pot epata prin extravaganță, toate acestea purtând cititorul într-un menuet cadențat.

„Totul s-a sfârșit: nu-mi rămâne decât să mă sinucid” este fraza de debut a romanului „Invitație la vals” și aceea care a reușit să îmi capteze atenția și să mă captureze pe mine în lumea nemărginită a iubirii incontestabile, dar tragice.

Iar acestea sunt doar trei dintre operele romancierului, dar, într-un viitor apropiat, mă voi îmbarca din nou în trirema ideală a lui Drumeș, numită: „Capcana”, „Ioana d’Arc”, „Se revarsă apele” sau „Cazul Magheru”.

Articolul este scris de Cristina, cooperatorul nostru temporar al acestei categorii, cea căreia îi mulţumim. Așteptăm și articolele voastre, la adresa redacţiei: redactie@afluent.ro.


Citește și alte articole despre literatură
○ Astăzi, lectură: Jane Eyre