Pentru mulți dintre tinerii acestei generații, cărțile lui Mihail Drumeş reprezintă o frântură din adolescența lor. Sunt foarte puțini aceia care nu au răsfoit cărțile acestuia sau nu au avut contact cu operele sale. Nuvelistul şi dramaturgul Mihail Drumeş aduce în literatura românească puritatea poveștilor de dragoste, redate într-un mod autentic şi foarte simplu.

Mihai Drumeş s-a născut în anul 1901, la data de 26 noiembrie, în oraşul Ohrida, pe atunci parte din Imperiul Otoman, în prezent parte din Macedonia. Părinții acestuia erau Vasile Dimitrie, un meseriaș căldărar din Munții Pindului şi Despina Gero. În anul 1904, cu doar patru ani înainte de destrămarea Imperiului Otoman, familia acestuia este obligată să se mute din Ohrida, aflată sub dominație turcă. Mihail Drumeş, împreună cu părinții săi, se stabilesc în oraşul Balș, județul Olt, acolo unde Mihail avea să urmeze şi şcoala primară.

Cursurile secundare le încheie la Craiova, la Colegiul “Carol I”, după doi ani petrecuți la Şcoala Gimnazială “Ioniță Asan” din Caracal. La vârsta de doar treisprezece ani întemeiază revista liceală “Licăriri”, cu suportul profesorilor săi. În anul 1917, înainte să împlinească vârsta de 17 ani, scrie “Pata de sânge”, o piesă în care descria domnia lui Alexandru Lăpușneanu. Abia în anul 1925 își obține diploma de bacalaureat, după ce a fost nevoit să renunțe la cursuri în detrimentul stagiului militar.

În același an avea să se înscrie la Facultatea de filosofie şi litere din Bucureşti, după alți trei ani de studii obținându-şi licența în filosofie. În timpul facultății devine membru al Societății Scriitorilor Români, în prealabil lansând prima sa carte de proză (Capcana: Nuvele şi schițe). În anul 1930 publică primul său roman, “Sfîntul Părere”, apărut în același timp şi la Editura Cartea românească, cât şi în ziarul “Dimineața”.

Prima sa piesă de teatru tipărită este Ioana d’ Arc, la invitația lui Nicolae Iorga. Între 1936 şi 1939 devine cel mai citit autor român, cu opera sa “Invitația la vals”, tipărită într-un număr record de exemplare. Din anul 1939 începe să scrie opere pentru copii, pentru redacția pe care o conducea (“Editura Bucur Ciobanu”). Revine în atenția cititorilor în anul 1946, odată cu publicarea romanului “Elevul Dima dintr-a șaptea”, un succes incontestabil în literatura română.

Edituri din Bratislava, Paris şi Istanbul publică operele sale, în varianta tradusă, urmând chiar ca piesele sale să fie jucate la Teatrul din Paris. În anul morții sale apare romanul “Scrisoarea de dragoste”, publicat de Editura Scrisul Românesc din Craiova.


Citește și alte articole despre Mihail Drumeș
○ Invitaţie la literatură: Mihail Drumeș și trei dintre operele sale fabuloase