Insomnia, una dintre problemele existențiale ale populației globale, a reprezentat, vreme de mai bine de 300 de ani, o afecțiune imposibil de tratat, ce poate lua forme grave. Tocmai din acest motiv, neurologii, medicii psihiatrici şi psihologii au căutat să ofere un tratament împotriva insomniilor. Înainte de anul 1985 avea să apară şi o primă variantă de tratare directă a insomniilor, indiferent de care era cauza lor.

Era pentru prima oară când tratamentul nu viza rezolvarea problemelor ce duc la insomnie, ci în mod direct insomnia. O echipă de medici neurologi din München, cu ajutorul a doi importanți tehnicieni germani, au creat un pat-leagăn, o invenție văzută la acel moment cu destul de mult scepticism. Patul avea mişcări de legănare, alese de către cel care îl utiliza, pendulările patului oferindu-i confortul de care avea nevoie pentru a putea adormi.

Invenția acestui pat a rămas multă vreme la stadiul de prototip, deşi rezultatele experimentului au arătat că trezirile din somn, în cazul celor insomniaci, se reduceau la jumătate, folosind acest pat. Ceva mai târziu, în 1989, la Moscova a fost conceput un aparat care emitea semnale sonore şi luminoase într-un ritm diferit, în funcție de bioritmul fiecărui pacient.

Prin folosirea acelui aparat, insomniile ar fi dispărut, după doar șase utilizări. Una dintre cele mai evoluate invenții ce au ca scop instalarea somnului sunt ochelarii ce au atașați electrozi, legați de un generator, ce emit impulsuri de intensitate redusă către hipotalamus, acolo unde sunt situați centrii somnului.

Sursa imagine principala: talkaboutsleep.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Cine a inventat televiziunea color, indispensabilă în secolul XXI?