Milioane de copii, decedați anual. Continentul african, lăsat de izbelişte

Milioane de copii, decedați anual. Continentul african, lăsat de izbelişte

La nivel global, aproape șase milioane de copii mor anual înainte să împlinească vârsta de cinci ani, din cauza unor afecțiuni ce ar fi putut fi prevenite. La un calcul simplu, reiese faptul că peste 16.000 de copii se sting din viață în fiecare zi. Atunci când vorbim de decesele survenite din cauza complicațiilor unei afecțiuni care în mod normal este tratabilă, trebuie precizat faptul că motivele pentru care acest lucru se întâmplă sunt foarte puține. În majoritatea cazurilor, copii provin din regiuni sub-dezvoltate, în principal de pe continentul african, acolo unde metodele de tratament sunt limitate şi unde nu există un număr îndeajuns de mare de medici. Intervențiile sunt practic indisponibile, iar decalajul pare greu de a fi reglat.

Oxigenoterapia este una dintre terapiile de baza în tratarea afecțiunilor pulmonare, principala cauză a mortalității crescute în Africa. Oxigenul este fundamental pentru corpul uman, iar oxigenoterapia constă în administrarea de oxigen, acelor pacienți care suferă de insuficiență respiratorie. Tuburile cu oxigen lipsesc cu desăvârșire din centrele medicale de pe teritoriul multor țări, deşi costurile acestor aparate nu sunt tocmai cele mai ridicate, în raport cu importanța vieții.

Milioane de copii, decedați anual. Continentul african, lăsat de izbelişte.

Estimările oferite de către OMS sugerează faptul că unul din șase copii se prezintă la spital cu pneumonie sau malarie, iar unul din patru suferinzi prezintă şi o ușoara hipoxie, ce se agravează pe măsura ce trece timpul, în lipsa unui tratament. În cazul acestora, indiferent de severitatea hipoxiei, șansele de deces cresc de patru ori. Conform datelor furnizate de Asociația de Sănătate Publică din Nigeria, un simplu pachet de bază de îngrijire medicală, care ar include şi tuburi cu oxigen, ar reduce decesele în rândul copiilor cu 40%.

Există însă un motiv pentru care majoritatea țărilor sărace nu beneficiază de astfel de pachete medicale. Deşi dotarea tuturor clinicilor de pe teritoriul acestor țări cu aparatură folosită în oxigenoterapie nu ar echivala nici măcar cu 0.05% din bugetul total planetar, în continuare nimeni nu se oferă să ajute, lăsând milioane de copii să se stingă din viată, an de an. Mai presus de toate, interesul personal al conducătorilor de stat pare să primeze, iar soarta a mai bine de jumătate din continentul african este mai puțin importantă. Un singur focar de ebola se poate dovedi însă fatal pentru întreaga omenire!Mă întreb, de ce nimeni nu îi ajută pe acești oameni şi de ce se uită cât de multe au oferit africanii omenirii? Doar Africa de Sud, a dat, de-a lungul timpului, nouă dintre laureați Nobel. Africanii au fost implicați în dezvoltarea medicinei, primul transplant de penis fiind realizat de către un medic sud-african. Christiaan Barnard, un alt medic sud-african, a fost cel care a realizat primul transplant de inimă reuşit. Fără acești oameni, probabil omenirea ar fi avut nevoie de încă 5 sau 10 ani pentru a progresa într-un anumit domeniu.

Sursă foto: freenode.ro


Citește și alte articole asemănătoare
Luptă împotriva diabetului!


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *