La data de 23 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului, în fruntea cărora se afla liderul sindical Miron Cozma, intră în grevă generală şi îi solicită primului ministru Petre Roman să poarte un dialog cu ei, chiar în Valea Jiului.

În caz contrar, minerii erau decişi să se deplaseze către Bucureşti. Vreme de mai bine de treizeci de ore a fost aşteptat un răspuns din partea primului-ministru, însă acest răspuns a întârziat să vină.

Astfel, în dimineața zilei de 25 septembrie 1991, minerii ajung în capitala României şi solicită, în mod paşnic, o întrevedere cu Petre Roman. Protestul avea să devină violent odată ce un grup de persoane, parte a forțelor de ordine ale guvernului ar fi început să arunce cu fumigene (conform relatărilor celor implicați).

În următoarele ore minerii se văd nevoiți să apeleze la intimidare pentru a-l forța pe prim-ministrul Petre Roman să se facă văzut, astfel că devin agresivi şi încearcă, apelând la forță, să pătrundă în clădirea Guvernului.

Nu reuşesc acest lucru în prima zi a protestului, însă aveau să reuşească asta în ziua următoare, pe 26 septembrie, numărul celor prezenți la protest fiind cu mult mai mare.

Violențele se opresc odată cu anunțul făcut de preşedintele Senatului de la aceea vreme, Alexandru Bârlădeanu, cel ce dădea asigurări minerilor că Petre Roman a demisionat. Preşedintelui Ion Iliescu îi este solicitat să semneze un document prin care să confirme demisia primului-ministru.

Acest lucru se întâmplă după alte două zile de proteste ale minerilor, la data de 28 septembrie 1991, ziua la care protestul a luat sfârşit.

Sursă imagine principală: wikipedia.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ Catastrofa de la Ciurea (decembrie 1916)