Încă din secolul al VII-lea î.Hr. puterea vântului începe să fie folosită de către populația persană pentru a efectua anumite operații, turbinele construite de aceştia fiind folosite la măcinarea grăunțelor.

Istoria eolienelor este cu mult mai veche decât probabil ar fi fost de aşteptat. Energia eoliană era folosită la acea vreme doar pentru producere de energie mecanică, nu şi pentru producerea de energie electrică.

Abia în ultimele două decenii apar turbinele eoliene moderne, ce folosesc puterea vântului pentru producerea de energie electrică.

Prima moară de vânt folosită strict pentru transformarea energiei eoliene în energie electrică a fost construită de către profesorul scoțian James Blyth, în anul 1887.

Turbina construită de acesta, înaltă de zece metri, era utilizată pentru încărcarea acumulatorilor ce iluminau cabana din grădina casei sale de vacanță, devenită totodată prima casă din lume alimentată eolian.

Reprezentare medievală a unei mori de vânt
Reprezentare medievală a unei mori de vânt. Sursă foto: wikipedia.org

Deşi Blyth a încercat să propună autorităților din regiunea de unde provenea construirea mai multor eoliene, aceştia au considerat că o astfel de tehnologie nu ar aduce beneficii materiale şi nu ar prezenta niciun avantaj în detrimentul clasicelor metode de alimentare electrică.

În acelaşi an, doar că sute de kilometri distanță, inginerul american Charles F. Brush construiește o turbină de dimensiuni mult mai mari decât cea a lui Blyth, însă cu o putere relativ mică, dar care îi permitea să alimenteze întreg laboratorul.

Deşi invențiile acestora ar fi putut reduce consumul materiilor prime, dând energie electrică prin simpla folosire a vântului, abia din anul 1970 încep să fie construite parcuri eoliene, în plină criză a petrolului.

Anul 2001 a constituit începutul succesului global pentru turbinele ce transformau vântul în energie electrică, fiecare an ce a urmat aducând o creştere procentuală majoră a energiei electrice cumulate de aceste turbine.

De la energia acumulată atunci, de 23.900 MW, s-a ajuns în prezent, la doar şaisprezece ani distanță, la 486.790 MW produşi, o creştere procentuală de peste 2000%.


Citește și alte articole despre invenții
○ Ochelarii de vedere, invenția fără brevet