Lia Manoliu a fost prima atletă care a participat în mod consecutiv la șase ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară, între anii 1952 şi 1972. O excelentă sportivă în proba aruncării cu discul, Lia Manoliu a reuşit să urce de trei ori pe podium la Jocurile Olimpice, de două ori fiind medaliată cu bronz şi o dată cu aur. În anul 1968, românca reușea să triumfe în Mexic, la penultima ediția a JO la care aceasta avea să participe.

Lia Manoliu s-a născut la data de 25 aprilie 1932 în Chișinău, pe atunci parte din Regatul României, în prezent capitala Moldovei. Până la vârsta majoratului deja practicase mai multe sporturi, printre care amintim baschetul, tenisul de masă şi voleiul, abia după vârsta de 17 ani începând să practice aruncarea cu discul. La data de 22 mai 1950, pe când avea doar 18 ani, reuşeşte să stabilească un nou record, devenind totodată prima sportivă româncă care aruncă discul mai mult de 40 de metri.

Doi ani mai târziu era convocată în lotul național pentru Olimpiada din Helsinki, unde s-a clasat însă doar pe poziția a șasea, cea mai bună aruncare a sa fiind de 42.64 metri. În tot acest timp, Lia Manoliu s-a dedicat nu doar sportului, ci şi școlarizării sale, urmând cursurile Facultății de Energetică, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti.

În anul 1960 obține prima sa medalie la Jocurile Olimpice, după îndelungi așteptări şi emoții, prima sa aruncare, de 52.36 metri, fiind şi cea care i-a adus medalia de bronz. Tot cu prima aruncare a reuşit să câştige şi medalia de aur în Mexic, pe când avea deja 35 de ani. Povestea prezenței sale în Mexic este asemănătoare cu povestea prezenței lui Marian Drăgulescu la CM din 2005, de la Melbourne. În cazul lui Marian Drăgulescu, deşi şi-a anunțat la început retragerea, a ales într-un final să participe, câștigând aurul la sărituri.

În cazul Liei Manoliu, Federația Română a decis în prima instanță să nu îi permită participarea la Jocurile Olimpice din Mexic, însă aceştia au revenit asupra deciziei şi până la urmă aceasta a fost prezentă în Mexic. Olimpiada din 1972 a fost ultima la care Manoliu a fost prezentă, în anul următor retragându-se din activitate. Tot în 1973 a preluat şi funcția de vice-președinte al Comitetului Olimpic Român. În anul 1998 se stinge din viață, la vârsta de 65 de ani, în urma unui atac de cord.

Sursă imagine principală: a1.ro


Citește și alte articole despre sport
○ Un deceniu de la moartea lui Nicolae Dobrin, legenda fotbalului românesc