Poetul unei generații, autor a peste cincizeci de cărți, dar şi unul dintre cei mai prolifici poeți români, Adrian Păunescu este o figură marcantă a poeziei române contemporane. Poetul Adrian Păunescu este cel care a dat viață sintagmei “generația în blugi”, dar şi cel care, prin scrierile sale, a conturat imaginea unei generații nonconformiste.

Valoarea incontestabilă a creațiilor lui Păunescu a fost apreciată şi recunoscută de oameni de cultură importanți, poeziile sale fiind mai mult decât grandioase. Adrian Păunescu s-a născut la data de 20 iulie 1943, în satul Copăceni din județul Bălți, în prezent parte din Republica Moldova.

Chipul lui Adrian Păunescu, prezent pe un timbru poștal din Republica Moldova.
Chipul lui Adrian Păunescu, prezent pe un timbru poștal din Republica Moldova. Sursă foto: wikipedia.org

Își petrece copilăria în județul Dolj, studiile liceale făcându-le la Colegiul National “Carol I” din Craiova. Odată cu încheierea ciclului liceal, alege să plece la Bucureşti pentru a studia filologia la Universitatea din Bucureşti, în 1968 obținându-şi licența.

Debutează ca poet în anul 1960, în revista Luceafărul, pe când avea doar 17 ani, iar din 1966 își începe activitatea publicistică, din postura de redactor la revista Amfiteatru. Din anul 1973 avea să preia funcția de redactor-șef la revista Flacăra.

Tot în același an pune bazele Cenaclului Flacăra, cel mai mare festival cultural ce s-a desfăşurat în România. În cei doisprezece ani de existență a cenaclului au fost organizate mai bine de 1.500 de spectacole muzicale şi de poezie.

Adrian Paunescu, creatorul festivalului Cenaclul Flacara.
Sursă foto: blogspot.com

În anul 1985, cenaclul a fost interzis de autoritățile comuniste, în urma unei nopți negre, concertul susținut în data de 15 iunie la Ploiești fiind ultimul din istorie. Adrian Păunescu a fost un susținător al clubului de fotbal Universitatea Craiova, în anul 2009 primind titlul de președinte de onoare, din partea consiliul director al clubului de fotbal Universitatea Craiova.

La 12 august 2010, a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. În același an, în data de 5 a lunii noiembrie, Adrian Păunescu se stinge din viață. Pe patul de moarte, scrie ultimele sale versuri, într-o poezie ce se încheie dramatic: “Dă-mi, Doamne, viață, încă niște ani / Şi țării mele minima dreptate!”.

Sursă imagine principală: revistatango.ro