Poet, profesor şi compozitor de muzică religioasă, Anton Pann a scris o filă importantă din istoria României, de numele său legându-se numeroase compoziții muzicale, cea mai importantă dintre acestea devenind chiar imnul național al României.

Antonie Pantoleon-Petroveanu, pe numele său întreg, Anton Pann s-a născut în micuțul oraș Sliven, pe atunci parte din Imperiul Otoman, în prezent parte din Bulgaria. Venirea sa în România avea să se producă în anul 1812, pe când avea doar șaisprezece ani, după ce în prealabil locuise şi în Chișinău, vreme de șase ani.

Vocea sa încântătoare l-a ajutat să își ducă traiul în perioada adolescenței, familia acestuia întâmpinând mari probleme financiare. În anul 1819, încă dinainte de a împlini 25 de ani, Anton ajunge să controleze tipografia lui Petru Efesiul, în şcoală căruia Anton studia. Cam în același timp este numit de către Dionisie Lupu în comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din limba greacă în limba română.

Din anul 1830 începe să publice lucrările sale cu conținut religios, la puțin timp de la renunțarea la poziția de profesor, pe care o ocupa în Episcopia Vâlcea. În anul 1847, cu doar un an înainte de apariția versurilor şi muzicii viitorului imn național, Anton Pann ajunge la cea de a unsprezecea carte lansată.

Poemul “Un răsunet”, pe versurile lui Andrei Mureșanu şi muzica lui Anton Pann, începe să fie cântat din anul 1848, însă abia în 1989, la mai bine de un secol distanță, devine în mod oficial imnul național al României, schimbându-şi între timp şi titlul, devenind cunoscut cu titlul “Deșteaptă-te, române!”.

Cel creditat ca fiind compozitor al muzicii, Anton Pann, se stinge din viață la data de 2 noiembrie 1854 în urma contactării unui tifos virulent.

Sursă imagine principală: cronicadeiasi.ro


Citește și alte articole scrise de Mihai Teodorescu
○ Cumplitul dezastru de la Certej, Hunedoara: o tragedie mușamalizată