Arthur Percival Foley Rhys-Davids, pe numele său întreg, a fost unul dintre cei mai importanți aviatori ai armatei britanice, în timpul Primului Război Mondial. Născut dintr-o familie înstărită, Arthur își dovedește capacitățile intelectuale încă din timpul liceului, fiind unul dintre cei mai buni elevi din colegiul la care învăță.

Cu toate acestea, odată ce a pornit războiul, deşi avea doar 19 ani, se înscrie în Royal Flying Corps, brațul aerian al armatei britanice. După ce își încheie stagiul de pregătire, este repartizat la regimentul 56, una dintre cele mai longevive şi mai de succes escadrile ale armatei britanice.

În luna mai duce primele sale bătălii, în doar trei zile de lupte reușind să doboare cinci avioane, primind distincția “flying ace”, acordată acelora care reușeau să doboare cinci sau mai multe avioane inamice.

În bătălia de la Passendale, dusă de Imperiul German împotriva Antantei, Arthur Rhys-Davids doboară alte 22 de avioane, devenind unul dintre cei mai de succes militari din aviația britanică. Printre victimele sale s-au numărat germanii Carl Menckhoff şi Werner Voss, ambii cu peste 35 de victorii, doi dintre aviatorii de bază ai nemților.

Multe dintre victoriile britanicului erau victorii personale, fiind bine-cunoscut stilul acestuia, preferând adesea să atace de unul singur. Tocmai acest lucru se pare că i-ar fi adus şi sfârșitul, pe când avea doar 20 de ani, la data de 27 octombrie 1917.

Văzând un grup de avioane militare germane deasupra oraşului belgian Roeselare, Arthur alege să atace grupul. Avea să fie ultima zi în care se mai auzea ceva despre Arthur Rhys-Davids, şi totodată, ziua în care fusese promovat la gradul de locotenent.

Sursă imagine principală: deviantart.com


Citește și alte articole asemănătoare
○ Masacrul din Paneriai