Născut la Piteşti, în anul 1947, Nicolae Dobrin a cochetat cu fotbalul încă din primii săi ani de viață, începându-şi junioratul la clubul local, Dinamo Piteşti, pe când avea doar 11 ani. La doar 14 ani ajunge să debuteze în prima ligă, alături de același club, a cărui denumire devenise FC Argeș Piteşti.

Are nevoie de doar cinci ani pentru a ajunge unul dintre cei mai apreciați jucători din campionatul intern, talentul excepțional propulsându-l la echipa națională, pe când avea doar 19 ani. În același an, 1966, Nicolae Dobrin este numit cel mai bun fotbalist din România, la prima decernare a acestui premiu.

Debutează pentru România în meciul amical pierdut cu Germania de Vest, scor 1-0. În anul 1969 marchează golul decisiv în față selecționatei Portugaliei, în campania preliminară a Campionatului Mondial din 1970.

Nicolae Dobrin, FC Arges.
Sursă foto: hotnews.ro

Formația ce luase bronzul la CM din 1966, avându-i în teren pe Eusebio, Torres sau Simoes, este învinsă de selecționata României, scor 1-0. Deşi a pus umărul la calificarea României la mondiale, după o pauză de mai bine de trei decenii, Nicolae Dobrin nu a avut șansa de a evolua la acel mondial, din cauza unui conflict cu membrii staff-ului.

În 1971 primește din nou premiul de cel mai bun fotbalist din campionatul intern, dar reuşeşte şi să câştige competiția internă, alături de FC Argeş, dând astfel o lecție celor care l-au interzis la CM.

Anul următor, Real Madrid elimină FC Argeş din cupele europene, însă Santiago Bernabeu este uimit de calitățile celui poreclit “Gâscanul”, având chiar o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu, propunându-i acestuia două milioane de euro în schimbul fotbalistului.

Nicolae Dobrin, Real Madrid.
Sursă foto: sursata.ro

Transferul nu avea să se realizeze, Ceaușescu temându-se că şi alți jucători ar putea fi transferați de cluburi din afară. În perioada 1971-1979, Nicolae Dobrin se regăsește de șase ori în topul celor mai buni cinci jucători din campionatul intern.

În cele 395 de partide disputate în tricoul celor de la FC Argeş, Nicolae Dobrin a reuşit să marcheze de 106 ori, contribuind la cele două mari succese ale clubului, campionatele câștigate în edițiile 1971/1972 şi 1978/1979.

Fotbalistul alături de care clubul FC Argeş a pătruns în elita fotbalului românesc, s-a stins din viață în urmă cu exact zece ani, la data de 26 octombrie 2007.

Sursă imagine principală: evz.ro

Citește și alte articole despre fotbal
○ Ilie Balaci, cel mai iubit dintre olteni, ajuns la 61 de ani