Mai bine de patru secole de istorie se află în spatele grandioasei construcții din oraşul Mostar, în prezent parte din Bosnia și Herțegovina. Construcția podului “Stari Most” începea în anul 1557, la ordinele lui Süleyman I, conducătorul Imperiului Otoman, cel care își dorea să fortifice oraşul Mostar, pe atunci parte a imperiului.

Încă de la momentul în care devine conducător al otomanilor, în anul 1520, Süleyman I decide să fortifice oraşul, iar prioritară era construirea unui pod de piatră, care să treacă pe deasupra râului Neretva, legând astfel cele două părți ale oraşului. Podul, proiectat de către Mimar Hayruddin, avea să fie unic prin simplitatea sa, dar şi unic prin forma de arc pe care o avea.

Istoria unui monument: "Stari Most", construcția otomană ce a rezistat celor două războaie mondiale
Stari Most, fotografie realizată în anul 2008. Sursă foto: wkipedia.org

Lung de 30 de metri şi înalt de 24 de metri, podul era prevăzut cu două turnuri masive aflate la fiecare intrare în pod, ce protejau de inamici, nepermițându-le acestora să traverseze oraşul. Podul a reuşit să reziste tuturor războaielor, inclusiv celor două războaie mondiale, abia în 1993 fiind distrus de către armata sârbă, în timpul Războiului Bosniac.

După 427 de ani de existență, podul fusese pus la pământ, însă nu avea să fie sfârșitul grandioasei structuri. La opt ani de la dispariția construcției, guvernul bosniac a decis să reconstruiască podul, folosind exact aceleași materiale şi aceleași tehnologii, păstrând astfel cât mai mult din istorie.

Reconstrucția podului s-a finalizat în anul 2004, pentru ca în anul 2005 să fie inclus de către UNESCO în patrimoniul mondial, devenind primul monument al bosniacilor inclus pe această listă.


Citește și alte articole asemănătoare
○ Marele Zid Chinezesc: ce a mai rămas din această fortificație?