În acest an se împlinesc 34 de ani de la lansarea oficială a primului telefon mobil comercial, una dintre invențiile secolului trecut, fără de care cel mai probabil ar fi fost nevoie de multe alte decenii până să se ajungă la generaţiile actuale de telefoane mobile.

Martin Cooper este numele inginerului ce a creat prima versiune a unui telefon mobil, de pe care se puteau efectua apeluri din mers, telefonul nemaifiind imobil, ca până atunci.

Avea să fie unul dintre cele mai scumpe telefoane din istorie, dacă excludem modelele ediție limitată. Prețul telefonului era de 3.995 dolari, ceea ce acum ar însemna aproape 10.000 de dolari, de nouă ori mai mult decât ultimul telefon apărut în prezent pe piață.

Motorola DynaTAC
Sursă foto: Pinterest

Martin, angajat al companiei Motorola, a creat modelul 8000X, un telefon de mână ce cântărea 790 grame. Singura întrebuințare a telefonului era aceea de a efectua apeluri, fără a fi posibil să se trimită mesaje de pe acesta.

Modelul lansat de cei de la Motorola avea 21 de taste, iar încărcarea sa se făcea în aproximativ zece ore, cu încărcătorul original, sau într-o singură oră, cu ajutorul încărcătorului cu încărcare rapidă, ce putea fi achiziționat separat.

Primul apel efectuat de pe acest model a fost realizat chiar de către creatorul său, Martin Cooper, către rivalul său Joel S. Engel, cel ce colabora cu compania Bell Labs şi căruia Martin i-a comunicat că îl apelează de pe primul model de telefon mobil.

Sursă imagine principală: Mashable


Citește și alte articole despre telefoane mobile
○ Atunci, acum: iPhone, zece ani de la lansarea oficială