Acum mai bine de opt sute de ani, in regiunea de sud-vest a Asiei se nastea unul dintre cele mai impresionante genii ale secolului al XIII-lea.

Considerat drept cel mai mare savant al civilizatiei musulmane din acel secol, Nasir al-Din al-Tusi a stralucit fara egal in toate domeniile in care a activat. Si nu vorbim deloc de un numar insignifiant de domenii.

A fost un om de stiinta teoretician, astronom, matematician, chimist, dar si teolog.

Probabil singura comparatie care se impune, cand vine vorba de recunostinta cuvenita, este cea cu Al-Jazari, un alt savant musulman al acelor vremuri, cel ce avea sa devanseze orizontul acelei epoci, prin creatiile sale, fiind mai degraba un inginer, si nu un om de stiinta.

Nasir se diferentiaza foarte mult de ceilalti savanti ai vremii, prin lipsa unui numar considerabil de inventii, un lucru insa destul de normal, intr-un secol in care oricum numarul acestora nu este unul foarte mare.

Geniul lui Nasir se contureaza dupa anul 1256, atunci cand mongolii preiau puterea in Iran, iar Nasir isi continua educatia sub indrumarea lui Hulegu, lider mongol, un personaj interesat de stiinta, dar mai presus de asta, un nepot al conducatorului Ginghis Han, cel ce putea sa ii ofere ajutorul lui Nasir in dezvoltarea sa.

Nasir se poate lauda insa cu mai bine de 300 scrieri, in toate domeniile enumerate mai sus.

Probabil cea mai importanta descoperire a acestuia este observatorul astronomic construit in anul 1259. Cu ajutorul observatorului, mongolii reuseau sa  efecteze tabele pentru calculul efemeridelor.

Nasir al-Tusi era un sustinator al teoriei evolutioniste, conceptiile sale fiind unele foarte diferite de cele ale vremurilor, fiind unul dintre primii teoreticieni care sustineau faptul ca omul a evoluat dintr-un stramos al maimutelor.


Citeste si alte articole despre istorie
○ Pavlov – Nobel 1904
○ George Constantinescu, somitate a ingineriei
○ Ibn al-Nafis, un nume care pentru multi nu spune absolut nimic