Văzută de analiștii sportivi ca fiind una dintre cele mai uluitoare performanțe reușite de o echipă națională, calificarea Islandei la CM din Rusia coincide şi cu eliminarea Turciei şi a Ucrainei, formații ce făceau parte din grupa I, grupa Islandei.

Performanța islandezilor este cu atât mai importantă, dacă ne gândim la faptul că pe poziția secundă s-a clasat Croația, țară sub culorile căreia evoluează Luka Modric, Ivan Rakitić sau Mario Mandžukić, fotbaliști ce valorează împreună de două ori cât echipa națională a Islandei.

Vorbim, într-un fel, de o confirmare a performanței din 2016, de la Campionatul European, acolo unde Islanda reușea să elimine Anglia, în optimile de finală, după ce terminase grupa de calificare deasupra celei ce avea să ajungă campioană europeană, Portugalia.

Naționala Islandei, la Euro 2016. Sursă foto: DailyTelegraph
Naționala Islandei, la Euro 2016. Sursă foto: DailyTelegraph

Dar care să fie secretul acestei echipe naționale? Deşi marea majoritate a jucătorilor evoluează în Championship, a doua divizie engleză, pentru islandezi acesta nu a fost un impediment.

Victoria de pe terenul Turciei, scor 3-0, din penultimul meci al actualei campanii pentru CM, decisivă în stabilirea câștigătoarei grupei, ne-a arătat calitatea individuală a jucătorilor islandezi, dar şi devotamentul acestora pentru țara lor.

Deşi portarul titular al islandezilor, H. Halldórsson, evoluează la ultima clasată din campionatul Danemarcei, acest lucru nu a însemnat nimic pe teren. În ciuda faptului că nu au foarte mulți jucători care să evolueze în primele cinci ligi din Europa, islandezi au ceea ce românii nu au. Dăruire, spirit şi un conducător de joc.

Fotbalistul celor de la Everton, Gylfi Sigurdsson, marcator a patru goluri în cele zece meciuri din campania de calificare poate fi considerat jucătorul cheie al acestei naționale.

Cu jucători de la Cardiff, Aston Villa, Bristol, Aberdeen sau Hammarby în primul unsprezece, Islanda a reuşit să câştige toate meciurile disputate pe propriul teren, primind gol într-un singur meci. Cu o populație de doar 335.000 de locuitori, Islanda reuşeşte ceea ce românii numesc imposibil: calificarea la CM.


Citește și alte articole despre fotbal
○ Analiză a grupei G: Steaua, alături de Plzen, Beer-Sheva și Lugano