La doar o zi de la moartea ilustrului actor Amza Pellea, o nouă știre dramatică tulbură lumea artei. Poetul şi eseistul Nichita Stănescu se stinge din viață, la vârsta de doar 50 de ani, după o lungă perioadă de suferință, cauzată de problemele de sănătate pe care acesta le avea. Unul dintre cei mai mari poeți români, admirat de întreg publicul din România, era cunoscut pentru patima pe care o avea pentru alcool.

Într-un final, tocmai acest viciu i-a adus şi finalul. Deşi au existat numeroase tentative de a-l convinge să renunțe la alcool, chiar şi din partea Elenei Ceaușescu, poetul nu a fost capabil să facă acest lucru. Acesta declara faptul că alcoolul îi oferea o stare ce îi permitea să compună, poezia devenind principala sa prioritate, în detrimentul proprii sale vieții.

Nichita Hristea Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933, în oraşul Ploiești, părinții săi fiind Nicolae Hristea Stănescu şi Tatiana Cereaciuchin. După ce a schimbat trei scoli în timpul ciclului primar, din cauza războiului, Nichita a urmat cursurile Liceul “Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, pentru ca mai apoi să se mute în capitală, unde avea să frecventeze cursurile Facultății de Filologie a Universității din Bucureşti.

Citat Nichita Stanescu.
Sursă foto: istorie-pe-scurt.ro

Deşi nu a excelat la nicio materie, Stănescu era atras de poezie, încă din timpul liceului compunând poezii, însă doar un cerc restrâns de persoane cunoștea asta. În timpul facultății o cunoaşte pe Magdalena Petrescu, cea care avea să îi devină soție în anul 1952, alături de care avea să petreacă un singur an. Cinci ani mai târziu debutează în revista “Tribuna” din Cluj, cu poeziile “Au fost oameni mulți” şi “Pămînt”.

În anul 1962 se căsătorește cu Doina Ciurea, poate singura dragoste adevărată a poetului, o tânără scriitoare alături de care avea să petreacă zece ani de zile. În următorul an publică volumul de poezie “O viziune a sentimentelor”, pentru care primește Premiul Uniunii Scriitorilor. Pentru poet avea să urmeze o perioadă foarte prolifică, în următorii cinci ani reușind să lanseze alte şapte volume de poezie şi elegii.

În anul 1977 este propus de către scriitorul suedez Artur Lundkvist pe lista candidaților la Premiul Nobel. Primele sale crize hepatice apar imediat după anul 1980, perioadă în care o cunoaşte pe Todorița Tărâță, ultima sa soție, alături de care va rămâne până la moarte.

Sursă imagine principală: prahovabusiness.ro


Citește și alte articole asemănătoare
○ 7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, poetul care a pus bazele Cenaclului Flacăra