Membru corespondent al Academiei Române, Nicolae Kalinderu a fost unul dintre reprezentanții de seamă ai medicinei românești, poate cel mai apreciat medic român peste hotarele țării. Nicolae Kalinderu s-a născut la data de 6 decembrie 1835, la Bucureşti, într-o perioadă în care Țara Românească redevenise un important actor în comerțul cu Occidentul.

Tatăl lui Nicolae, Lazaros Kalenderoglu, deşi avea un nume de origine turcă, a negat faptul că ar fi de etnie turcă, declarându-se greco-roman. Atât Nicolae, cât şi fratele acestuia, Ion Kalinderu, au avut parte de educația dorită, tatăl lor făcând parte din clasa boierească. Fratele acestuia a ajuns confidentul regelui Carol, dar şi unul dintre cei mai importanți juriști români, membru asociat al Institutului de Drept International.

În anul 1835, Nicolae Kalinderu se stabilește în Franța, urmând ca din același an să înceapă studiile la Facultatea de Medicină din Paris. La fel ca şi în cazul bunului său prieten, Victor Babeș, cariera lui Nicolae a fost influențată de teoria bacteriologică a lui Louis Pasteur. Medicul şi fiziologul francez Claude Bernard a fost o altă sursă de inspirație pentru Kalinderu, ale cărui studii de la început de carieră vizau în principal combaterea leprei din România.

În anul 1863, Nicolae Kalinderu devine medic internist în Paris, având șansa să lucreze în cele mai importante spitale din capitala Franței. Deşi cariera sa era în plină ascensiune, alege să se întoarcă în țara sa natală, după ce își susține teza de doctorat la Paris. Considerat unul dintre primii medici interniști din România, Nicolae a exercitat o influență importantă asupra elevilor săi de la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

În cei peste 30 de ani de carieră în România a inițiat studii de o foarte mare importanță, în domeniile histologie şi microbiologie. De asemenea, a oferit lucrări privind meningita tuberculoasă la adulți, miopatiile, anevrismul sifilitic al aortei, şi chiar o statistică a leprei. Opera sa cuprinde opt cărți, în trei dintre acestea autorul vorbind despre lepră.

Sursă imagine principală: descopera.ro


Citește și alte articole despre medicină
○ Albert Calmette, medicul acuzat de uciderea a 71 de copii