Noaptea de cristal: antisemitismul făcea deja victime

Noaptea de cristal: antisemitismul făcea deja victime

Anul 1934, a doua zi a lunii iulie: Ernst Röhm, liderul trupelor SA, este ucis în celula sa, la două zile de la încarcerare. La ordinul lui Hitler, cel ce îi fusese prieten vreme de mai bine de un deceniu, Röhm este arestat şi ucis. Avea să fie momentul în care Hitler prelua în întregime puterea în Germania. Momentul în care soarta Germaniei stătea în mâinile unui singur om.

Dictatura instaurată de către Hitler încă din 1933, prin eliminarea Partidului Social Democrat din legalitate, avea să se contureze şi mai puternic, odată cu eliminarea singurului personaj ce putea conduce o propagandă împotriva sa.

Regimul propus de către Hitler presupunea o intoleranță etnico-religioasă, fiind bine-cunoscută ura lui Hitler față de evrei. Politica hitleristă avea să capete puteri odată cu Tratatul de la Nurnberg, ce venea cu o serie de legi antirasiale.

Doar trei legi, toate concepute împotriva evreilor, aveau să devină constituționale. Relațiile sexuale între un evreu şi un cetățean de o altă religie deveneau ilegale. Era anul 1935, la doar câteva luni de la odiosul eveniment ce l-a avut în prim-plan pe Röhm. Şi avea să fie doar începutul ororilor comise de un regim antisemit.

Anul 1938, 9-10 noiembrie: politica hitleristă, rasistă şi antisemită începe să facă primele victime. În urma deciziei Führerului, se desfășoară „Noaptea de cristal”. În doar două zile sunt distruse casele evreilor, dar şi majoritatea magazinelor conduse de către aceştia.

Magazin distrus in urma noaptei de cristal.
Magazin distrus în urma Noaptei de Cristal. Sursă foto: wikipedia.org

Este, de asemenea, primul moment în care evreii rămași în Germania sunt trimişi în lagărele de concentrare, locul în care mulți dintre ei îşi vor pierde viața. Aproximativ 30.000 de cetățeni evrei, în general cei săraci, ce nu au avut posibilitatea să părăsească țara, sunt trimişi în lagăre.

Sub privirile germanilor, peste o mie de sinagogi sunt distruse, mai bine de două sute dintre acestea, prin incendiere. Noaptea de cristal avea să reprezinte începutul unui lung șir de crime comise împotriva evreilor, începutul a ceea ce avea să fie cunoscut sub denumirea de Holocaust.

Sursa imagine principala: facinghistory.org


Citește și alte articole asemănătoare
○ WW2: programul de eutanasiere nazist este stopat, la doi ani de la instaurarea lui


Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *