Toată lumea a auzit, măcar o dată, că luna ianuarie este cea mai depresivă lună, că la sfârșitul lunii august au loc cele mai multe sinucideri sau că septembrie este luna relaxării. Dar mai există și o lună care ne dă peste cap cu totul, iar noi nici măcar nu îi recunoaștem drepturile de autor. Noiembrie, bine ai venit!

Dacă nu ați simțit și voi agitația și nebunia lunii noiembrie, încă din prima săptămână, dacă nu v-ați trezit în mijlocul zilei de marți râzând amar de toată confuzia din jur, atunci, vă rog, faceți o faptă bună și dați-ne și nouă leacul!

Se presupune că pe lângă paleta de culori a lunii octombrie și amplitudinea sărbătorii din decembrie, luna lui Brumar pare un gol, o fantomă, o nesuferită care îți dă cu frig pe la nas de dimineață și îți joacă feste chiar de luni. Mai adăugăm și diferitele proiecte și examene de dinaintea vacanței de iarnă, în cazul elevilor și studenților, si avem rețeta perfectă a haosului.

Sigur nu vi s-a anulat niciun plan? Nu v-ați scăpat telefonul deloc zilele astea? Nici măcar nu v-ați trezit cu 20 de minute mai târziu? Hm. Curios.

Luna noiembrie, toamna este aici.

Cel care a inventat cuvântul “sarcasm”, sigur avea și luna noiembrie în gând. De fapt, noiembrie este prietenul acela plin de umor negru, cel care râde la înmormântări fiindcă şi-a adus aminte de o glumă bună, sau fratele care îți pune piedică în timp ce alergi să vii la masă.

Dar tocmai aceşti prieteni se dovedesc a fi cei mai adevărați, nu? Apăruse, la un moment dat, într-un serial, un spirit care avea puterea de a insufla oamenilor frică. Și șmecheraşul ăsta se ducea printre adunări întregi de oameni, crea panică și nesiguranță, după care îi privea pe toți cum se amenință, cum se iau la bătaie sau se ciocnesc între ei într-o fugă nebună. Mai mult ca sigur că noiembrie are legătură și cu asta – stilul e prea asemănător!

Pe lângă toată această imagine cu noiembrie savurând un pahar de vin în timp ce privește Iadul în flăcări, întreaga perioadă poate fi chiar distractivă – niciodată nu știi la ce să te aștepți, ce efect va avea orice reacție, cine rămâne prieten și cine iese din viața ta. Onestitatea e încă un lucru pe care ni-l oferă toată această alergătură.

Toamna in luna noiembrie.

Suntem atât de obosiți, încât nu mai ascundem nimic, și ați fi uimiți cât de bine poate să cearnă acest obicei relațiile cu oamenii din jur – poate la fel de bine să le consolideze pe cele reale, cât și să le elimine pe cele false, inutile. Noiembrie ne face un serviciu atât de mare, încât parcă e de înțeles că mai vrea să se și amuze pe seama noastră din când în când.

Dacă ar fi fost adolescentă, noiembrie s-ar fi autointitulat Regina Dramei fără dar și poate, însă mai presus de orice, această lună ne dă ocazia să vedem acea realitate extremă, din care ieșim de două ori mai puternici.

Noiembrie ne iubește cu adevărat, și nici noi nu am vrea să trăim fără ea! Totuși, haosul de Craciun sună destul de relaxant acum, nu-i așa?


Citește și alte articole scrise de Cristiana Daraban
○ De ce e toamnă?