Avem de-a face cu un flagel mondial, ori obezitatea reprezinta in continuare doar un factor de risc. Daca e sa vorbim strict pe cifre, obezitatea trebuie, cu certitudine, sa fie inclusa pe lista afectiunilor cronice.

Obezitatea reprezinta in prezent al cincilea risc de deces, specialistii tragand un semnal de alarma cu privire la incidenta din ce in ce mai mare a obezitatii in lume.

Predispozitia persoanelor obeze la afectiunile cardiace constituie principala problema din punct de vedere medical, mai bine de 51% din decesele anuale fiind provocate de bolile cardiovasculare.

Daca este sa facem din nou apel la statistici, acestea ne spun ca speranta de viata a celor incadrati in ultimele doua clase de risc, obezitatea morbida si super obezitatea, este cu 10-12 ani mai mica decat a celorlalti.

In Romania, 21,7% din populatie sufera de pe urma obezitatii, un procentaj nu foarte rau, in raport cu alte state europene.

Turcia, spre exemplu, are un procentaj de 29,5% persoane obeze, Marea Britanie 28,1%, Rusia 24% ori Spania cu 23,7%. Cifrele sunt din anul 2014, din raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In aceste conditii, obezitatea in sine, este o afectiune?

Daca da, de ce doar 3,5% incearca sa isi schimbe modul de viata, evitand astfel factorii ce duc la obezitate?

Astazi, de “Ziua Europeana impotriva Obezitatii”, obiectivele principale cuprind intelegerea acestui fenomen si complicatiile medico-sociale pe care le provoaca si recunoasterea obezitatii ca pe o afectiune cronica.

Astfel, formand o mentalitate diferita asupra acestui fenomen si constientizand mai usor efectele negative ale obezitatii asupra vietii umane.


Citeste si alte articole despre medicina
○ Anestezia, scurt istoric