Aparut in urma cu mai bine de doua sute de ani, in urma unei petreceri organizate cu ocazia casatoriei printului Ludovic I al Bavariei (ulterior rege) cu printesa Therese von Hildburghausen, Oktoberfest a debutat cu o cursa de cai la care au fost prezenti aproape 40.000 persoane.

Denumirea de Oktoberfest a fost data chiar de printesa Therese. De asemenea, locul de desfasurare al cursei a fost denumit dupa mireasa, „Theresienwiese”, acest nume pastrandu-se pana in ziua de astazi.

Oktoberfest nu a fost de la inceput un festival la care sa se consume bere, precum in zilele noastre, ba chiar aceasta era interzisa, singurul loc unde se putea consuma fiind in centrul orasului, nu si a locul de desfasurare al cursei.

Abia dupa anul 1819, dupa ce Oktoberfest a intrat sub patronajul edililor locali, consumul de bauturi alcoolice devine permis in perimetrul de desfasurare al paradei.

Tot dupa 1819 incep sa se practice si alte jocuri, cursele de cai ramanand insa una dintre principalele atractii ale festivalului.

De asemenea, acelasi an este si anul in care municipalitatea a decis amplasarea de corturi si banci pentru atragerea mai multor vizitatori. Referitor la traditia conform careia primarul orasului da cep butoiului de bere, declarand astfel inceput festivalul, aceasta a aparut abia in anul 1950.

→ Iti recomandam sa citesti si acest articol: Evadare din Sobibor

Felul in care nemtii aleg sa isi promoveze istoria, dar si felul in care o consacreaza reprezinta un exemplu de urmat. Locul unde a avut loc primul festival Oktoberfest este locul in care, chiar si in zilele noastre, se deschide petrecerea.

Acum, la mai bine de doua sute de ani distanta, Oktoberfest nu se mai tine insa doar pe teritoriul orasului Munchen, ci si in alte orase, dar si in alte tari.

Popularitatea festivalului bavarez a crescut in decursul ultimilor trei secole, existant in acest moment festivaluri cu acelasi nume in Brazilia, Canada, Australia, etc.

Orasul Brasov gazduieste de mai bine de opt ani Oktoberfest pe teritoriul Romaniei.

In raport de cifre, trebuie mentionat recordul absolut al festivalului din Munchen, ce dateaza din anul 2010. In cele 17 zile ale festivalului, cei aproape 6 milioane si jumatate de vizitatori au consumat 7 milioane de litrii de bere, detronand astfel recordul precedent, ce data din anul 2007 (6.7 mil. litrii).

Recordul pentru numarul de vizitatori nu este insa cel din anul 2010, ci cel din anul 1985, atunci cand mai bine de 7 milioane de oameni au luat parte la ceremonie.


Citeste si alte articole despre istorie
○ La Belle Epoque: anii de glorie ai Europei