În anul 1942, la doi ani distanță de la barbariile comise de către britanici împotriva lor (în ciuda alianței militare existente), francezii se văd din nou atacați, de această dată de către forțele oponente. Armata I-a şi cea de a VII-a germană, împreună cu corpul IV al armatei italiene, atacă portul din Toulon, acolo unde erau ancorate nave de război pe care francezii nu le mai puteau folosi, din cauza armistițiului pe care aceştia îl aveau cu germanii. De teamă că şi regiunea de sud a Franței ar putea ajunge sub control german, navele de război, dar şi armamentul şi toate celelalte echipamente militare ale francezilor erau nefolosite.

Deşi credeau că acest lucru îi va feri de o nouă confruntare militară, francezii au fost atacați de germani, imediat ce aceştia au rămas fără resurse. La doar trei luni de la masacrul din Leningrad, bătălie în care şi-au pierdut viața peste 600.000 dintre soldații ce luptau de partea nemților, Germania a devenit o țintă ușoară pentru Aliați, astfel că suplimentarea armamentului devenise prioritară. Operațiunea Anton a fost pusă la punct cu minuțiozitate, însă germanii nu aveau cum să anticipeze ce avea să se întâmple chiar înainte de a demara atacurile navelor.

WW2, Operațiunea Anton: francezii nu îşi trădează aliații

Înaintarea către Toulon a decurs conform planului, toate navele inamice ajungând în oraş în noaptea zilei de 27 noiembrie. Întreaga flotă germană, alături de tancurile acestora au ajuns în fața portului câteva ore mai târziu, santinelele francezi. Odată ce au fost anunțați de faptul că germanii ajunseseră în bază, conducătorii francezi au transmis ordinele de scufundare a navelor de care dispuneau, pentru a evita astfel ca acestea să ajungă pe mâna nemților. Militarii celor patru batalioane ale nemților privesc neputincioși cum navele francezilor se scufundă, fără echipaje la bord.

Un număr de 28 de nave militare de război, 21 de submarine, alături de alte peste 20 de bărci echipate cu lansatoare şi aproape 50 de vapoare de dimensiuni mici sunt scufundate simultan de către armata franceză. Ceea ce se dorea a fi o luptă pentru capturarea navelor extrem de importante ale francezilor, s-a dovedit, în fapt, o risipă de energie, timp şi muniție. Deşi nu a existat o confruntare militară pe portul de la Toulon, în încleștările dintre cele două armate, de dinainte de pătrunderea în port, şi-au pierdut viața 12 oameni.

Sursă foto: Wikipedia


Citește și alte articole asemănătoare
Atacul de la Mers-el-Kébir: un act barbar sau o acțiune justă?