Luxor, un legendar oraş antic: Resurse nelimitate de istorie

Luxor, un legendar oraş antic: Resurse nelimitate de istorie

În partea de sud a Egiptului, la o distanță destul de mare de capitala Cairo, se află oraşul Luxor, destinație ce se regăsește adesea în ofertele agențiilor de turism de pe întreg globul. Luxor este unul dintre cele mai vechi oraşe antice, şi totodată unul dintre cele mai apreciate. În urmă cu mai bine de 3000 de ani, pe teritoriul actualului oraş se afla metropola Thebes, capitală a Egiptului pentru o perioadă lungă de timp. Thebes a fost şi unul dintre cele mai mari oraşe din Egipt, ceea ce înseamnă că foarte multe dintre construcțiile colosale ale acelor vremuri se găsesc în prezent în Luxor.

Populat în prezent de mai bine de un milion de oameni, Luxor a cunoscut un progres în ultimul deceniu. În anul 2013, populația oraşului abia dacă depășea jumătate de milion de oameni. Oraşul se află pe malul Nilului, teritoriu unde adesea densitatea populației depășește 350 de locuitori pe kilometru pătrat, ajungând în unele cazuri chiar şi la 1000 de locuitori pe kilometru pătrat. Economia oraşului este asigurată de turism şi tocmai din acest motiv populația este într-o continuă creştere. Este bine-cunoscut faptul că egiptenii sunt meșteri iscusiți, dar şi că pot vinde aproape orice. În căutarea turiștilor, considerați posibili cumpărători, egiptenii şi-au schimbat domiciliul şi au migrat în alte oraşe.

Luxor, un legendar oraş antic: Resurse nelimitate de istorie

Există o multitudine de construcții antice ce pot fi văzute într-o singură zi petrecută în oraş. De asemenea, sunt la fel de multe variantele prin care un turist poate ajunge în Luxor. Pentru a ajunge în Egipt, cea mai simplă variantă este avionul. Un bilet dus/întors va costa aproximativ 350 de euro, în funcție de perioada anului în care biletul va fi achiziționat. Avionul va face escală la Istanbul, Viena sau Munchen. Există şi curse aeriene din România direct către aeroportul din Luxor, însă prețul biletului depășește 700 de euro.

Datorită faptului că oraşul se află pe cursul râului Nil, drumul dinspre Cairo (acolo unde adesea ajung străini) către Luxor poate fi parcurs cu vaporul, într-o croazieră ce durează însă mai mult de 4 zile, din cauza faptului că drumul nu va putea fi parcurs direct. Autobuzele, de asemenea, nu circulă pe rută directă, devenind practic o altă variantă greoaie. Preferat de către turiști rămâne trenul, care va parcurge distanța dintre cele două oraşe în aproximativ 10 ore, la care trebuie să adăugăm întârzierile, o normalitate chiar şi pentru egipteni. Condițiile pe tren pot fi excelente, sau pot fi catastrofale, în funcție de cât sunteți dispus să plătiți pentru bilet.

La clasa I, trenurile dispun chiar şi de aer condiționat, iar curățenia nu lipsește. În schimb, la clasa a III-a, adesea egiptenii săraci călătoresc chiar şi fără bilete, iar mizeria este o normalitate. Prețurile nu sunt exagerate, chiar dacă optați să călătoriți cu trenul Premium. Mai trebuie spus şi că biletele pot fi achiziționate şi de pe internet, însă în rare cazuri site-ul egiptenilor funcționează.

Dar, cel mai important, ce putem vizita în Luxor?

Templul din Luxor, construit în urmă cu aproximativ 3600 de ani, păstrează şi în prezent multe dintre elementele inițiale, fiind o construcție absolut colosală, care probabil va exista şi peste alte două milenii. Această atracție turistică este văzută anual de sute de mii de persoane şi aduce câștiguri semnificative oraşului. Sursele de lumină amplasate la nivelul pietrelor fac ca acest templu să poată fi văzut în orice moment al zilei. Pe perioada construirii şi a refacerii acestui templu, mai bine de patru faraoni au condus Egiptul Antic. Templul Karnak, situat în zona de nord a oraşului, este considerat cel mai mare edificiu religios construit în toată istoria.

Acest complex este parte din patrimoniul UNESCO, încă dinainte de anul 1980. Sala festivă a edificiului este la fel de mare ca un stadion de fotbal, lungimea acesteia fiind de peste 100 de metri. Valea Regilor, lungă de câțiva kilometri, este un alt obiectiv turistic important, care însă şi-a pierdut din autoritate, din cauza faptului că mormintele regilor, principalul obiectiv de pe traseu, sunt constant închise. Valea Reginelor este locul unde se găsesc mormintele reginelor ce nu şi-au dorit să fie îngropate alături de faraoni.

În comparație cu Valea Regilor, această atracție turistică oferă unicitate, picturile şi formele stâncilor fiind diferite unele de celelalte. Muzeul din Luxor, Templul Hatshepsut sau Coloșii lui Memnon sunt alte atracții turistice ce nu trebuie ratate, şi despre care voi vorbi în următoarele articole.

Sursă foto: azamaraclubcruises.com

Articole asemănătoare

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *