Fost centru administrativ al Imperiului Habsburgic, în prezent capitală a statului federal Austria, orașul Viena este metropola vizitată anual de mai bine de patru milioane de străini. Capitala Austriei este fruntașă în toate clasamentele ce vizează aspectele şi perspectivele pozitive, ocupând în prezent un onorant loc şapte în topul celor mai frumoase oraşe din Europa.

Viena a dobândit un renume mondial, ajungând să depășească la numărul de turiști multe țări de pe glob. Pe lista țărilor ce nu se pot lăuda cu un număr de turiști străini la fel de mare ca cel al Vienei se numără şi România. Vizitată în 2016 de două milioane şi jumătate de cetățeni străini, România, cel mai probabil, va încheia anul 2017 cu mai puțin de 2.8 milioane de vizitatori străini, aproape jumătate din numărul celor ce vor ajunge în Viena în acest an.

Deşi vorbim de un record stabilit de țara noastră în anul 2016, prin creșterea de zece procente a turiștilor străini sosiți în vizită, față de anul 2015, în continuare ne situăm la o distanță considerabilă de unele oraşe europene, inclusiv de Viena.

Excursie in Austria.

În ciuda prețurilor destul de piperate, cu un cost zilnic al vieții dublu față de costurile în Bucureşti, orașul Viena continuă să atragă turiști, în special grație arhitecturii baroc şi a parcurilor primitoare şi viu colorate.

Cu toate acestea, nu putem pune într-o balanță orașul austriac cu oraşe precum Florența, Milano sau Roma, deşi am putea găsi destule asemănări între aceste locații. În Viena se găsește cea mai lungă clădire rezidențială din lume, situată în cartierul Heiligenstadt. Impunătoarea clădire, lungă de 1100 de metri, a fost construită după Primul Război Mondial şi adăpostea familiile rămase pe drumuri, ale căror căminuri fuseseră distruse de Puterile Antantei.

Dispunerea piețelor şi a magazinelor printre blocurile de locuit este un lucru comun şi în România, unica diferență fiind făcută de vechimea blocurilor de locuit şi de modul în care acestea au fost păstrate. Dacă în România putem vedea blocuri construite înainte de 1980, ce nu au suferit modificări, în Viena acest lucru este o raritate, majoritatea clădirilor vechi fiind reabilitate.


Citește și alte articole despre Austria
○ Salzburg, destinația perfectă pentru vacanța de Crăciun