Dacă vorbim de Peru, vorbim, implicit, de una dintre cele mai vaste culturi culinare de pe întreg globul. Acest lucru nu este spus doar de către noi, ci este demonstrat de către rezultatele obținute de Peru în ultimii cinci ani, la concursul internațional World Travel Awards, în cadrul căruia pot vota persoane din orice colț al lumii.

Peru este unicul stat ce a câştigat trofeul pentru cea mai potrivită destinație culinară de pe întreg globul, în ultimii cinci ani, până în 2017.

Anul acesta, însă, Peru a pierdut deja un prim premiu pe secțiunea gastronomică, un premiu pe care îl câştigaseră, de asemenea, tot de cinci ori consecutiv, în ultimii cinci ani.

Este vorba de acelaşi trofeu, acordat statului considerat cea mai bună destinație culinară, însă, de această dată, doar din America de Sud, nu din întreaga lume.

Argentina a detronat Peru, după o perioadă lungă în care prima poziție a fost acaparată de aceştia. Diversitatea ingredientelor ce pot fi găsite în bucătăria peruviană, dar şi varietatea de animale ce cresc aici, datorită unei clime aproape ideale, foarte variate, ajută extrem de mult la progresul acestei țări, pe plan gastronomic.

În Peru sunt prezente mai bine de şase culturi culinare, cele mai mari influențe venind din cultura spaniolă şi amerindiană.

Ceviche, preparat culinar din Peru.
Ceviche, preparat culinar din Peru. Sursă foto: wikipedia.org

Printre cele mai cunoscute feluri de mâncare ce provin din Peru, ori sunt cel mai adesea asociate cu acest stat, amintim “ceviche”, un preparat vechi de aproape două mii de ani, provenit din oraşul spaniol Granada, sau “causa”, un fel de mâncare ce poate fi interpretat în mai multe variante, însă în toate dintre acestea la bază este cartoful, ce provine chiar din Peru.

Rocoto Relleno este denumirea unui preparat provenit din oraşul Arequipa, ce constă într-un rocoto (un fruct picant, asemănător cu chili) umplut cu carne, ciuperci şi brânză, servit alături de un tort de cartofi. Acesta din urmă este unul dintre cele mai exportate produse culinare din Peru.

Ceea ce este cel mai important este faptul că turismul culinar a crescut semnificativ numărul de turişti veniți în Peru, în ultimii cinci ani.

Dacă în anul 2011 în Peru veniseră doar 2.5 milioane de turişti, cinci ani mai târziu, în 2016, după seria celor cinci trofee, numărul lor a crescut cu aproape un milion.


Citește și alte articole despre arta culinară
○ Rafinamentul culinar, ridicat la rang de artă în Tunisia