“Poeta sufletelor simple”, aşa cum fusese supranumită Otilia Cazimir, una dintre cele mai apreciate autoare de versuri pentru copii, s-a născut pe 12 februarie 1894, în Cotul Vameșului, în aproape de Roman. Tatăl acesteia era învățătorul Gheorghe Gavrilescu, un om foarte apreciat în comuna Horia. Alexandrina Gavrilescu, pe numele său real, a primit pseudonimul de Otilia Cazimir de la romancierii Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, întreaga sa viață alegând să se semneze cu acest nume în scrierile sale.

Alexandrina a urmat cursurile liceale şi universitare în oraşul Iași, familia acesteia mutându-se aici în anul 1898. Aproape întreaga sa viață avea să şi-o petreacă în acest oraș, cu excepția unei scurte perioade, în care, fugind de război, se refugiază în vestul țării, la Timișoara. Debutul ei în literatură se produce încă din anul 1912, pe când tânăra viitoare mare poetă avea doar 14 ani. În ceea ce privește cariera sa de prozatoare, debutul se va produce şapte ani mai târziu. Lumini și umbre, primul său volum de poezii, a fost publicat în anul 1923, la editura în care şi debutase în 1912.

Otilia Cazimir, in ploaie.
Sursă foto: trilu.ro

În aceeaşi perioadă începe colaborări cu mai multe publicații ieșene, pentru care publică articole, şi nu poezii. Unul dintre cele mai dramatice momente din viața poetei a fost reprezentat de revenirea sa în Iași, în casa părintească, după mai bine de șase luni petrecute în Timișoara. La fel ca mulți dintre ieșeni, în luna martie a anului 1944, în vreme de război, Alexandrina părăsise casa părintească. Odată revenită în Iași, în luna septembrie a aceluiași an, nu a mai găsit nimic din ceea ce lăsase în spate, casa fiindu-i aproape distrusă. Doi ani mai târziu, o nouă veste avea să îi tulbure viitorul. Poeta rămânea fără slujbă, într-o perioadă de secetă şi fără a avea resurse financiare să se întrețină. Pentru a obține bani, Alexandrina începe treptat să renunțe la poezie şi sa realizeze traduceri din limba franceză.

Pentru bogata sa activitate literară, Otilia Cazimir a fost premiată în numeroase rânduri, cele mai importante distincții obținute de aceasta fiind: Premiul Academiei Române, obținut în 1927 şi Premiul Național pentru literatură, primit în 1937. Poeta, scriitoarea şi traducătoarea Alexandrina Gavrilescu, cunoscuta sub numele de Otilia Cazimir, se stinge din viață în noaptea zilei de 8 iunie 1967, la vârsta de 67 de ani, în casa părintească.

Sursă foto: rotalianul.com


Citește și alte articole asemănătoare
7 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, poetul care a pus bazele Cenaclului Flacăra